Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Velké teplotní kontrasty v Evropě

8. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 5. 2019 | ka, meteocentrum.cz, www.weatheronl
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty u Moskvy a na Pyrenejském poloostrově se dnes blížily k 30°C, ve Skandinávii se museli spokojit s teplotami do 10°C. Velké teplotní kontrasty v Evropě Zdroj fotografie: 123rf

Chystáte-li se v těchto dnech cestovat po Evropě, doporučujeme podívat se před balením kufrů na aktuální počasí v cíli vaší cesty. V Evropě dnes totiž byly zaznamenány velmi výrazné teplotní rozdíly.

Nejtepleji dnes bylo v severovýchodní Evropě, nejvyšší teploty se západně od Moskvy pohybovaly ke 30°C. Podobně teplo bylo také v jižní Evropě s nejvyššími teplotami na východním pobřeží Pyrenejského poloostrova s maximy 30°C a více, přičemž právě Pyrenejský poloostrov by mohla čekat první letošní vlna veder. Nejchladněji dnes bylo v oblasti Skandinávie, severní části Britských ostrovů a v Alpách, kde maximální teploty většinou nepřekročily 10°C. Ve zbytku Evropy včetně České republiky se pak maxima pohybovala mezi 15–20°C.

Chladnější počasí v oblasti severozápadní Evropy bylo zapříčiněno polohou tzv. tryskového proudění, které dnes procházelo severně od Pyrenejského poloostrova, přes Francii, Německo a Pobaltí až do západního Ruska. Toto proudění odděluje chladnější vzduchové masy, které leží severně od něj, od teplejších vzduchových  mas, které dnes ovlivňovaly třeba právě Českou republiku. V přízemním tlakovém poli se to projevuje výraznými tlakovými nížemi v oblasti západního Atlantiku a Skandinávie, z nichž jedna se nasouvá nad Českou republiku od dnešního večera a přinese k nám chladnější jihozápadní vzduch. Výraznější ochlazení však očekáváme až v sobotu a neděli, přičemž i po víkendu se u teplot v Evropě očekávají velké kontrasty.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024