Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Krkonoších vzniká tradiční sněhová "mapa republiky"

22. 5. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 5. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejhezčí pohled bude v příštích týdnech V Krkonoších vzniká tradiční sněhová "mapa republiky" Zdroj fotografie: trutnovinky.cz Zatímco v nižších polohách už pokukujeme po létu, na hřebenech nejvyšších českých hor stále leží sníh. Nejedná se už o souvislou sněhovou pokrývku, jde pouze o ostrůvky v různých proláklinách a na svazích, kde během zimy vznikaly vysoké závěje. Nejznámější takové sněhové pole se nachází na jižním svahu Studniční hory. Podle svého charakteristickému tvaru dostalo název "mapa republiky". 

Jedná se o mírnou prohlubeň, která je během zimy naplno vyplněna sněhem. Sněhu je zde někdy až přes 10 metrů. Nejčastěji koncem května sníh i z těch nejvyšších poloh Krkonoš mizí, ale sněhové pole mapy republiky se v té době ještě drží. Po odtátí okolního sněhu má pole tvar připomínající prvorepublikové Československo včetně Podkarpatské Rusi. Jeho délka je v té nejhezší době zhruba 350 metrů.

O víkendu bylo v poli ještě až 8 metrů sněhu a tvar republiky se teprve rýsoval. Pokud ho chcete vidět v plné kráse, můžete do Krkonoš vyrazit třeba o příštím víkendu. Nebo ještě i na začátku června. Poté na přelomu května a června budou hodně vysoké teploty, takže sníh bude rychle odtávat. Očekává se, že sněhové pole definitivně roztaje někdy v polovině června. V poslední fázi zbydou jen střední Čechy. Byly roky, kdy sníh na tomto místě vydržel až do července. Několikrát to dokonce bylo až do začátku srpna!

Na samotné pole se běžný turiosta nedostane, jedná se o přísně chráněnou lokalitu. Mapa republiky je ale dobře vidět třeba z cesty mezi Pecí pod Sněžkou a Výrovkou. 



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024