Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Česku slušně zapršelo

15. 9. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 9. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Za dva dny spadlo i kolem 60 milimetrů V Česku slušně zapršelo Zdroj fotografie: 123rf

V průběhu středy a čtvrtka se v Česku vyskytovaly poměrně vydatné srážky, ačkoliv už nešlo o krátkodobé silné bouřky, tak celkové úhrny srážek byly místy velmi vysoké. Za dva dny na některých místech napršelo dohromady až okolo 60 mm vody, hlavně v jihozápadní části Čech (Šumava, Český les) a pak také na Valašsku. Na stanici Dyleň (okres Cheb) naměřili nejvíc, dokonce 69 mm vody. Přes 50 mm ohlásila i místa ve středních Čechách, konkrétně Vlašim nebo Kamýk nad Vltavou. Zejména zde jde o úhrny, které zhruba odpovídají normálu za celý měsíc září.

Vydatné srážky zvedly hladiny řek, lokálně dokonce i na stupně povodňové aktivity (například na Rokycansku), ale nešlo o ohrožující stavy. Předtím bylo několik dní poměrně sucho, navíc po obecně sušším létu na většině území jsou půda a spodní vody stále nenasycené, takže vydatné srážky dobře vstřebaly. Na většině Česka spadlo okolo 10 až 30 mm srážek, nejméně pršelo v oblasti jihu Moravy (Hodonínsko), zde pouze do 5 mm. Ale aspoň nějaký déšť zasáhl během středy a čtvrtka celé území.

Déšť, i když už méně intenzivní, se bude vyskytovat i v příštích dnech, především pak v neděli a pondělí. To by dokonce mohly být na hřebenech hor i sněhové. Srážky jsou totiž spojené s průnikem chladné vzduchové hmoty z oblasti Norského moře. Chlad s deštěm se projevuje a projeví i v okolních zemích a brzy zasáhne i do oblasti severního Jadranu (Itálie, Chorvatsko). Zde se dosud nacházely letní teploty vhodné ke koupání, ale o víkendu už i sem přijde prakticky podzim. 



Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024
Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024