Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Středozemní moře je teplé jako kafe, teplota vody dosáhla 30°C

1. 8. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 8. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jedná se o mimořádně vysoké teploty Středozemní moře je teplé jako kafe, teplota vody dosáhla 30°C Zdroj fotografie: 123rf

Léto je na vrcholu a platí to i v jižní Evropě, kde v tomto období dosahuje moře tradičně nejvyšší teploty. A letos je ještě teplejší než bývalo v minulých letech. V rámci Středozemního moře se teplota moře nyní většinou pohybuje okolo 25-28 °C, ale v Tyrhénském moři (nacházející se mezi Sardinní a pevninskou Itálií) byla naměřena povrchová teplota moře dosahující až kolem 30 °C! Jedná se o teplotu na otevřeném moři, ne u pobřeží, kde se koupou lídé.

Teploty mezi 28 a 30 °C najdeme na mnoha místech, a to i při pobřežích. Zejména v oblasti východní, ale i střední části Středomoří. Jedná se o teplotu při povrchu, často jen v hloubce několika desítek centimetrů je teplota už znatelně nižší. Na povrchovou teplotu moře nemá vliv jen teplota vzduchu a sluneční svit, ale také to, jak moc se v moři voda promíchává, tedy jak se promíchává teplá povrchová voda s chladnější hlubinnou. Ochlazení vody tedy často dopomůže i například větší bouřka s vlnami, která promíchání vody zajistí.

Letos je ale voda díky mimořádně teplému počasí a malé bouřlivosti Středozemního moře (tedy malému promíchávání), skutečně výrazně nadprůměrně teplá. Na některých místech až 5 °C nad normálem! Objevují se varovné zprávy, že dochází k poškození podmořské fauny i flóry. Odumírají koráli a mořské pobřežní rostliny, které tvoří prostředí pro mnohé ryby, kterým tak ubývá míst, kde se mohou skrývat před predátory. Což ohrožuje i jejich populaci. 

Středozemní moře se dlouhodobě otepluje a vědci už si všimli, že se mění druhové složení ryb. Přichází sem některé tropické druhy, které se rozšiřují na úkor tradičních ryb. Oblast v mnoha ohledech stále více připomíná tropická moře. Letošní teplý rok tento proces jen urychlí...



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024