Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Padl absolutní červnový rekord, teplota dosáhla na 39 °C!

19. 6. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 6. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku Padl absolutní červnový rekord, teplota dosáhla na 39 °C! Zdroj fotografie: photos.com

Nedělní vedra naplnila předpověď vrchovatě, potvrdila se předpověď extrémních teploty. Ty se nakonec vyšplhaly na vůbec nejvyšší hodnotu, jaká kdy byla na území Česka zaznamenána v měsíci červnu. Doksany na Litoměřicku ohlásily rovných 39 °C! Jen o něco málo nižší teploty byly zaznamenány i na dalších místech v západní polovině Čech. Byl tím překonán rekord z června 2019, kdy bylo v Česku naměřeno 38,9 °C, tehdy až 26. června, o to jsou dnešní teploty výjimečné, že se objevily v takto brzké fázi léta. 

Dnešní vedro bylo doprovázeno skoro bezoblačnou oblohu, slunce tak svítilo celý den. Horko bylo skutečně zničující, během dne se neobjevila žádná bouřka. Jedině večer kolem 19. hodiny se slabší přeháňka bez blesků objevila kolem Českého středohoří. Šlo však vyloženě o "pár kapek" vody. Jinak byl den suchý a horko vydrželo až do večerních hodin. Pod 30 °C se teploty na mnoha místech dostaly až kolem desáté večerní. To vše výše uvedené ale platí spíše pro Čechy, ne pro Moravu. Tam se kupodivu teploty držely jen maximálně do 30 °C, často ani tropická třicítka nepadla! Horký vzduch se sem zkrátka nestihl dostat.

Pondělkem horká vlna skončí, bude přecházet studená fronta, před kterou se ještě teploty mohou dostat nad 30 °C, ale už to zdaleka nebude tak vysoko jako o víkendu a hlavně v neděli. Přece jen, v Čechách šlo o zcela výjimečné teploty. Šlo o vzduchovou hmotu původem z Afriky, která se v předchozích dnech projevila ve Španělsku a Francii, v neděli pak tedy v Německu a u nás. Kdyby taková situace nastala o měsíc později, dost možná bychom se dočkali i čtyřicítek i u nás. Uvidíme, jestli bude ve zbytku léta nedělní teplota ještě překonána, je velmi pravděpodobné, že už spíše nebude...



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024