Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Bouřková sezona už začala

3. 5. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 5. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V úterý už v přeháňkách úhrny srážek překročily i 20 mm Bouřková sezona už začala Zdroj fotografie: 123rf V dubnu jsme se příliš teplého počasí nedočkali, a tak jsme ani téměř nezažili bouřky. Byly přitom i roky, kdy se už v dubnu typické letní bouřky vyskytovaly poměrně často. S příchodem května se však už i letošní bouřková sezona probudila. V těchto dnech se poprvé objevuje situace, kdy se během dne vytvářejí přeháňky z tepla. Na jihu Moravy se úterý denní teploty už pomalu blížily k letním 25 °C, i když tato hodnota ještě nikde nepadla. 

A v úterý jsme také poprvé letos v Česku zaznamenali silnější bouřky. Zejména na jihu Čech, kde se v podvečerních hodinách objevila nejsilnější bouřka na Táborsku a v okolí. V Pacově (okres Plehřimov) spadlo 22 mm srážek za jedinou hodinu, celkově pak 29 mm srážek - to už je hodně silná přeháňka. Přes 20 mm srážek naměřili ještě v Temelíně a v Hluboké nad Vltavou. Bouřkové výboje byly velmi četné. Slabší bouřky se vyskytly také na dalších místech v Česku, včetně Moravy.

Také ve středu a ve čtvrtek budou vhodné podmínky pro výskyt bouřek - denní teploty i nad 20 °C, k tomu občas slunce, vysoká vlhkost vzduchu a vhodné zvrstvení atmosféry. Lokálně se tak dočkáme i prudkých přeháněk s úhrny nad 20 mm srážek, ale zatím nepůjde o nebezpečné přívalové deště, jaké jsou spojené s létem. To bývají úhrny třeba i dvojnásobné. Zatím nejsou teploty tak vysoké, aby bouřky dosáhly nebezpečných úrovní. Ale to se může již za týden změnit.. bouřková sezona zkrátka začíná!



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024