Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sever Evropy už svírá krutá zima, až třicet pod nulou

30. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 11. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V listopadu jde o neobvykle brzký vpád mrazů. Sever Evropy už svírá krutá zima, až třicet pod nulou Zdroj fotografie: 123rf

Nejen Česko prožilo poměrně studený konec listopadu a v podstatě celkem časný nástup zimy. Na severu Evropy udeřily v minulém týdnu mrazy, které vyvrcholily v minulých dnech a překonávaly listopadové rekordy. Na některých místech se teploty dostávaly dokonce i pod -30 °C, i když jde samozřejmě jen o ojedinělé lokality. A nejnižší naměřená teplota dosáhla dokonce na -37 °C a zaznamenali ji ve švédské obci Nikkaluokta. A hned dva dny po sobě - v neděli a poté i v pondělí! Jednalo se o nejnižší listopadovou teplotu ve Skandinávii za posledních padesát let. V Norsku naměřili v pondělí také necelých -37 °C

Mimořádně nízké teploty jsou důsledkem toho, že na severu Evropy nasněžilo, poté sem vpadnul studený arktický vzduch a následně se vyjasnila obloha. V úterý a ve středu ráno už byly mrazy o něco mírnější, přesto teploty zůstávají pod -20 °C, lokálně i pod -25 °C. V oblasti nyní panuje prakticky celodenní noc (případně se jen na chvíli trochu rozednívá), takže mluvit o ranních minimech je trochu zavádějící. Teploty příliš nereagují na denní dobu a mění se spíš podle aktuáního proudění vzduchu.

Předpověď na nejbližší dny ukazuje, že se silné mrazy do Skandinávie a Finska opět brzo vrátí. Od středy do pátku bude sněžit a o něco se oteplí, na víkend se pak znovu ochladí a teploty budou klesat zase i pod -30 °C. Víkendové teploty by pak mohly být ještě nižší než ty z předchozích dní a znovu hrozí teplotní rekordy. Padne i čtyřicetistupňový mráz?

Oproti tomu stojí za zmínku, že se v minulých dnech naopak vyskytují velmi vysoké teploty v jihovýchodní části Evropy, zejména kolem Černého moře. na jeho tureCkém pobřeží se denní maxima dostávala až k 28 °C, na pobřeží Ukrajiny a Ruska pak ke 23 °C. Což je na tuto roční dobu také extrém.




Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024