Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sicílii překvapila série tornád

17. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 11. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Souvisí s intenzivní bouřkovou činností Sicílii překvapila série tornád Zdroj fotografie: 123rf Zatímco v minulosti byla tornáda obvykle hlášena jen z amerických států, letošek nabízí nezvykle velké množství tornád i v Evropě. Své o tom mohou vyprávě hlavně lidé z našeho Hodonínska, ale hodně tornád se vyskytlo také třeba v Itálii. Naposledy v posledních dvou dnech na zdejším ostrově Sicílie. Podle zdejších meteorologů bylo za úterý a středu ohlášeno 11 tornád souvisejících s intenzivní bouřkovou činnosti. Kromě tornád se objevilo i silné krupobití.

Škody na majetku jsou velké, i když nejde o až takovou spoušť, jakou jsme viděli na obrázcích z našeho tornáda v červnu. Zasažená oblast je však větší s ohledem na to, že tornád bylo víc. Hlášena byla i první oběť na životě - muž, který vyběhl z domu právě ze strachu z tornáda, ale to ho na ulici nadzvedlo a praštilo s ním o zem tak silně, že zraněním podlehl. Řada dalších lidí skončila v nemocnici. 

Silná bouřková činnost není v této oblasti v listopadu překvapivá - je to právě naopak, právě v této části roku je počasí ve Středomoří nejbouřlivější. Zatímco u nás se objevují bouřky v létě, na jihu Evropy je to hlavně na podzim. Pomáhá tomu kombinace vpádů studeného vzduchu ze severu s tím, že voda je ještě vyhřátá a ohřívá i zdejší vzduch. Právě teplotní rozdíly jsou živnou půdou pro nebezpečné jevy, jako je silný vítr, intenzivní déšť, bouřky, krupobití a v neposlední řadě tedy i tornáda. Jih Evropy právě v tuto dobu zažívá pomyslný vrchol sezóny...



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024