Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sever Itálie zasáhly extrémní bouře, spadlo skoro 900 mm za den!

6. 10. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 10. 2021 | mm, meteocentrum.cz;Wash.Post
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Bylo překonáno i několik celoevropských srážkových rekordů Sever Itálie zasáhly extrémní bouře, spadlo skoro 900 mm za den! Zdroj fotografie: 123rf

Podzim bývá ve Středomoří obdobím bouřek a silných dešťů. Množství srážek, které spadly na severu Itálie v průběhu pondělí bylo ale i tak mimořádné. Lijáky přinesla oblast nízkého tlaku vzduchu, která do zasaženého regionu pumpovala teplý a velmi vlhký vzduch. Kromě přívalových srážek bylo zaznamenáno více než půl milionu blesků

Extrémní úhrny srážek hlásila například stanice Rossiglione ležící asi 100 km od Milána. Za 24 hodin zde napršelo asi 880 mm. Během nejdeštivějších 12 hodin spadlo přes 740 mm, což je více než polovina ročního normálu a více než čtyřnásobek běžných říjnových srážek. Jde zřejmě o nejvyšší úhrn během 12 hodin za celou Evropu. Pro srovnání: průměrné roční srážky v Česku jsou 686 mm.

Přívalové deště nezůstaly bez odezvy na vodních tocích. Některé řeky stouply o 3-4 metry, voda se valila ulicemi. Rozvodněná řeka dokonce strhla most v Quilianu. Po Německu je tak Itálie další evropskou zemí, kterou letos zasáhly mimořádné deště, i když následky tentokrát snad nebudou tak tragické. 



Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024
Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024