Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Černém moři vznikla evropská obdoba hurikánu!

13. 8. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 8. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pobřežních oblastech hrozí povodně V Černém moři vznikla evropská obdoba hurikánu! Zdroj fotografie: 123rf.com

Tropické cyklony, hurikány a tajfuny máme spojené převážně s tropickými oblastmi, zejména s Tichým a Atlantským oceánem. Není zase tak známé, že podobný meteorologický jev může vzniknout i nad moři poblíže Evropy - konkrétně hlavně nad Středozemním mořem, ale výjimečně i nad mořem Černým, které omývá břehy Bulharska, Rumunska, Turecka, Ruska, Ukrajiny a Gruzie. A právě to se nyní stalo.

Podmínkou pro vznik tropických cyklon je zejména dostatečně teplé moře. Povrchová teplota by měla dosáhnout aspoň 28 °C, což je úroveň, na kterou se moře v okolí Evropy dostávají velmi výjimečně jen na konci léta. I když s postupujícím oteplováním klimatu je to stále častější a letošní léto je na jihu Evropy velmi teplé. Teplota Černého moře je nyní zhruba o 3 stupně nad normálem a pohybuje se okolo právě potřebných 28 °C.

Cyklona vznikla ve čtvrtek v oblasti jižně od poloostrova Krym a odsud míří směrem na ruské pobřeží Černého moře. Sem přinese silný déšť a vítr v noci na soboty. Svou ničivostí nebude dosahovat takové síly, na jakou jsme zvyklí z Karibiku a podobně. Srážky jsou díky tomu nebezpečnější než vítr. Ve Středouzemním ani Černém moři nemůže vzniknout vyloženě silná cyklona proto, že jsou tato moře poměrně malá. A než stihne útvar zesílit, už dorazí na nějaké pobřeží, kde zase začne slábnout.

Právě kvůli velikosti Střeozemního a Černého moře se jižní a jihovýchodní Evropa nemusí ani do budoucna obávat silných cyklon. Přesto mohou i tyto menší způsobit na pobřeží značné škody, neboť evropské státy na jejich působení nejsou tolik připraveny. 



Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

V noci z pátku na sobotu existuje poměrně vysoká šance na pozorování (i výrazné) polární záře nad českým územím. Skutečnost navíc podpoří malá oblačnost, která se v průběhu noci bude ukazovat spíše lokálně.

10. 5. 2024
Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

V nadcházejících dnech nás čeká poměrně slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Teprve od středy by se vlivem brázdy nízkého tlaku měly přidat četnější přeháňky nebo bouřky.

9. 5. 2024