Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vydatný déšť zvedl hladiny řek v severních Čechách

18. 7. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 7. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Došlo i dosažení povodňových stupňů. Vydatný déšť zvedl hladiny řek v severních Čechách Zdroj fotografie: 123rf Ve vlhkém proudění na okraji výškové tlakové níže se v sobotu dařilo přeháňkám a bouřkám. Na některých místech, především na severu Čech byly srážky vydatné, což se odrazilo na stavech a průtocích vodních toků.

Nejvyšší úhrn za 24 hodin hlásí stanice Lobendava v Šluknovském výběžku, kde napršelo 111 mm srážek (můžete si představit jako 11 cm vysoký vodní sloupec), tedy víc než je v obvyklý červencový průměr na většině území ČR. Téměř 101 mm spadlo v Bedřichově v Jizerských horách a na několika dalších místech na severu Čech spadlo více než 70 mm. Mimo tento region napršelo více než 30 mm jen výjimečně, například v Olešnici na Blanensku.

Reakce vodních toků na takto vydatný déšť na sebe nenechala dlouho čekat. Na 2. stupeň povodňové aktivity se ve večerních hodinách nebo brzy v noci dostala Lužická Nisa v Hrádku n. Nisou a v Liberci (zde byl skoro 3. SPA), Jeřice v Chrastavě nebo Mandava ve Varnsdorfu, "jednička" byla ještě na několika dalších tocích. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024