Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Tornádo na Moravě: nejméně 3 oběti a rozsáhlé škody

25. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 6. 2021 | meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Obcemi na Břeclavsku a Hodonínsku na jižní Moravě se ve čtvrtek večer prohnalo tornádo, které masivně ničilo domy. Podle dosavadních informací si událost vyžádala nejméně tři mrtvé. Tornádo na Moravě: nejméně 3 oběti a rozsáhlé škody Zdroj fotografie: 123rf

Tornádo na Břeclavsku zasáhlo s nevídanou silou - podle předběžných odhadů mělo sílu F3 na Fujitově stupnici pro sílu tornád. To odpovídá síle větru v tornádu mezi 250 až 330km/h. Pravděpodobně se jednalo o nejsilnější tornádo v historii České republiky.

Bouře na jihu Moravy vyvrátila stromy, sešrotovala auta a roztrhala obvodové zdi domu. Obecní úřad přišel kompletně o střechu. Náves Moravské Nové Vsi pokrývají rozmetané střechy a vymlácená okna. Tornádo zpustošilo i polovinu obce Hrušky. Silné bouře provázel silný vítr a kroupy o velikosti tenisových míčků.

Celkem bouře poškodila sedm obcí, některé z nich jsou nedostupné. Do nemocnic odvezli desítky zraněných a pomoc poskytli i zahránáři ze Slovenska a Rakouska.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024