Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Bouřky jsou tu, kde a kdy přesně udeří?

21. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 6. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Objeví se hned v několika vlnách Bouřky jsou tu, kde a kdy přesně udeří? Zdroj fotografie: 123rf Horké počasí je ukončováno tradičními silnými bouřkami a s ohledem na pomalý postup ochlazení potrvají několik dní. Překvapivě hodně se budou koncentrovat spíše až do nočních hodin.

V pondělí večer hrozí silné bouřky zejména na Moravě, odpoledne vznikají zejména v oblasti severně od Brna, postupně se rozšiřují k východu na zbytek Moravy. Bouřky jsou podporovány vysokými teplotami, většinou v Česku nad 30 °C.

V noci na úterý očekáváme vydatné srážky pro změnu v západní polovině Čech. Půjde o pozůstatek bouřek, které se přes den vytvářely v Německu. Do Čech by bouřky měly dorazit až ve druhé polovině noci, déšť nebude tak intenzivní, ale bude silný a může trvat delší dobu.

V úterý večer a v noci na středu se nám objeví další silné bouřky, které přejdou nejspíš větší část republiky od Šumavy až po Ostravu. Čekáme, že hlavní bouřková činnost začne až pozdě večer a bude se vyskytovat během noci. Teploty v úterý budou už nižší než v pondělí.

Ve středu odpoledne a večer očekáváme spíše lokální bouřky, které ale také mohou být silné. Nicméně teploty nevystoupí nad 30 °C, v Čechách je už čekáme jen okolo 25 °C. I díky tomu denní bouřky ve středu nedosáhnout takové síly.

Další intenzivní bouřky hrozí v noci na čtvrtek a také během celého čtvrtečního dne a to až do večera, navíc prakticky na celém území. Tato předpověď ještě bude muset být upřesněna. Nicméně modely naznačují, že čtvrteční bouřky by nakonec mohly být i ty nejsilnější. Ve čtvrtek se totiž nejspíš teplý vzduch na chvíli vzchopí a zase se rozšíří zpátky k západu - čtvrtek by měl být teplejší než středa a to hlavně na Moravě. Dá se říci, že ve čtvrtek dojde ke "srážce" studené a teplé vzduchové hmoty nad naším území, což může vyústit v mimořádně silnou bouřkovou aktivitu a také i lokální povodně! Zvlášť v místech, kde se nějaké bouřky vyskytnou už ve dnech předcházejících...

Od pátku se už na celém území ochladí a riziko bouřek tím pomine.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024