Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vedra začínají atakovat teplotní rekordy

18. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 6. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Konkurencí je především rok 2013 Vedra začínají atakovat teplotní rekordy Zdroj fotografie: 123rf.com

Teploty se každý den zvyšují a v pátek již na několika místech překročily 33 °C, v Plzni na Bolevci naměřili dokonce 34 °C. Jsou to samozřejmě zatím nejvyšší teploty tohoto roku a i na polovinu června docela vysoké. V ohrožení jsou tak i teplotní rekordy pro tyto dny. Na některých místech padly už ve čtvrtek, na dalších pak v pátek. V sobotu a neděli budou teploty ještě vyšší, takže překonávání rekordů bude pokračovat i o víkendu. Přestože ty víkendové jsou položeny o něco výše.

V minulosti jsme v těchto dnech podobně vysoké teploty zaznamenali v roce 2013, kdy vedra také přišla v období od 17. do 20. června, stejně jako letos. V Klementinu platí zatím rekord 34,6 °C z 20. června 2013 a i ten bude tedy v ohrožení. Podobné teploty byly zaznamenány i 20. června 2002. Víkendové teploty sice budou extrémní, ale z dříve zaznamených hodnot to nebude až tak vybočovat, protože nečekáme překračování hranice 35 °C.

Výjimečné červnové počasí zcela vybočující z historických tabulek jsme zaznamenali v nedávném roce 2019, i když to bylo až v posledním červnovém týdnu. Jen o pár dní později, 26. června toho roku, byla v Dobřichovicích u Prahy naměřena teplota 38,9 °C. Jednalo se o vůbec nejvyšší teplotu naměřenou v červnu na českém území. Velké množství míst naměřilo přes 37 °C. Z tohoto pohledu je jasné, že ačkoliv budou víkendové teploty dosahovat na velice vysokých 35 °C, nepůjde o vyloženou senzaci.



Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

Jižní polokoule se právě nachází uprostřed podzimu a už nyní klesají teploty na Antarktidě až k -80 °C. Neobvykle chladné počasí zažívá i Jižní Amerika a Nový Zéland.

8. 5. 2024
Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024