Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Bouřky už mají sílu, lokálně mohou být nebezpečné

10. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 6. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na dnešní odpoledne je již vydaná i výstraha pro západní Čechy. Bouřky už mají sílu, lokálně mohou být nebezpečné Zdroj fotografie: 123rf.com

Ve středu odpoledne byla v jihočeském Husinci zaznamenána bouřka, která přinesla během zhruba dvou hodin 53 mm srážek. Jde o extrémní údaj, takto silné bouřky se vyskytují jen zřídka. Jednalo se však o výjimečnou záležitost, nikde jinde než zde v Pošumaví nebyla zaznamenána bouřka, která by svou intenzitou překorčila 20 mm. I proto nebyla vydána výstraha a není vydána ani na čtvrtek či pátek. Přesto se až do soboty můžou silné bouřky lokálně objevit a není vyloučena ani větší intenzita.

Červen je měsícem, kdy na Česko dopadá nejvíc slunečních paprsků z celého roku. Právě to je důležitou podmínkou pro vznik bouřek. Současně teploty už máme dostatečně vysoké a stále platí, že krajina je letos poměrně dobře napojená vodou, takže se poměrně hodně vody vypařuje do vzduchu. Větší vlhkost vzduchu je pak podporou pro vznik bouřek. Přestože v posledních dvou týdnech už moc neprší a teploty vzrostly, zatím krajina suchá není. Pouze na některých místech zaznamenáváme počínající sucho. Bouřky tedy zatím mají na růžích ustláno.

Zatím jsme se letos nedočkali příliš velkého množství bouřek a na některých místech v Česku se dokonce bouřky ještě letos neobjevily vůbec (i když je takových míst už jen málo). V současné době panuje ve větší části Evropy bouřková činnost, ve středu jsme silné zaznamenali např. ve Francii, Neměcku, Itálii, v Alpách, na Balkáně a v téměř celé východní Evropě, zejména na Ukrajině.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024