Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Výrazné ochlazení zasáhne velkou část Evropy

3. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 4. 2021 | mm, meteocentrum.cz;severe-weather.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Původem arktický vzduch se dostane daleko na jih evropského kontinentu. Výrazné ochlazení zasáhne velkou část Evropy Zdroj fotografie: Michael Matějka

Současným ochlazením přísun studeného vzduchu do Evropy nekončí. Naopak, chystá se vpád, který bude ještě výraznější a přinese zimní projevy do mnoha evropských zemí. 

Příčinou ochlazení bude vhodné nastavení tlakových útvarů nad Evropou a jejím okolím. Mezi tlakovou výší nad Atlantikem a Grónském na jedné straně a tlakovou níží nad Skandinávií a přilehlými moři na druhé straně bude do vnitrozemí kontinentu pronikat mrazivý vzduch z Grónska a jeho okolí. Při svém postupu nad mořem se samozřejmě částečně ohřeje, ale i tak přinese neobvykle nízké teploty a četné sněhové přeháňky. 

Výrazné snížení teplot zaznamená už v pondělí přes den Velká Británie, Benelux a severní Německo. V ČR se studená fronta projeví na severozápadě pravděpodobně v pondělí po poledni (i když zde ani před frontou nebude příliš teplo) a během odpoledne a večera bude rychle postupovat dál k východu. Kromě výrazného ochlazení se za frontou dočkáme i přechodu srážek na sněžení, které se může objevit i v nižších polohách. V dalších dnech nás potom opět čekají přeháňky, převážně sněhové.

V následujích hodinách a dnech se studený vzduch propadne až do Itálie a na Balkán. Sněžit by tak mělo i ve Slovinsku či v Chorvatsku. Výrazné sněžení čeká alpské regiony. Velmi nebezpečné mohou být ranní mrazíky v oblastech, kde už vykvetly ovocné stromy. Teploty pod nulou se očekávají ve Francii, v balkánských zemích a místy i v Itálii. Nevyhneme se jim ani v Česku, jejich sílu budeme v dalších dnech ještě upřesňovat.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024