Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Střední Evropa zažila historicky nejteplejší dny zimy

27. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 2. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve všech okolních zemích teploty překročily 20 °C. Střední Evropa zažila historicky nejteplejší dny zimy Zdroj fotografie: 123rf

Ve středu naměřili meteorologové ve Vidnavě ve Slezsku nádherných 20,7 °C a úplně stejnou teplotu pak o den později ohlásila také slovenská stanice Hurbanovo. Teploty lehce překračující 20 °C byly ve středu a ve čtvrtek hlášeny také z některých míst v Polsku (Jelenia Gora 21,2 °C), Německu (Freiburg 21,4 °C) i Rakousku (Reichenau 21,7 °C). V již trochu vzdálenějších balkánských zemích dosahovala v uplynulých dnech maxima až na letních 25 °C (Slovinsko - Nova Gorica, Chorvatsko - Knin pak dokonce až 26 °C!). Všechna tato místa přitom ještě před dvěma týdny čelila krutému údery zimy s tuhými mrazy a sněhem!

Teploty v tomto týdnu překonávaly rekordy nejen pro odpovídající únorové dny, ale současně i rekordy celého února a místy dokonce i celé sezony. Meteorologové počítají zimu od začátku prosince do konce února. Takže na některých místech zažili v minulých dnech vůbec nejteplejší zimní dny od začátku měření! Slovenské i polské maximum se staly vůbec nejvyšší teplotou, která kdy byla v těchto zemích v zimním období naměřena. U nás to ovšem neplatí, protože náš rekord je rovných 22 °C dosažených 27. února 1994 v Českém Krumlově. Pokud bychom ale posuzovali konkrétní místa, tak na některých byl v tomto týdnu historicky nejteplejší zimní den zaznamenán.

Na některých místech ve střední Evropě se denní teploty zvedly za necelé dva týdny i o více než 25 °C! Platí to třeba i o našich místech zejména ve Slezsku. Jedná se skutečně o extrémně výraznou změnu, kdy z celodenních mrazů přeskočilo počasí až do téměř letních dnů. Díky tomu vlastně únor skončí jako celek teplotně přibližně normální, ačkoliv jednotlivé dny byly převážně zcela mimo normál, ať už na jednu či druhou stranu teploměru.



Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024
Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024