Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Úterní teploty byly extrémně rozdílné, od 2 °C do 20 °C

23. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 2. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Za neobvyklými rozdíly stála teplotní inverze a mlhy. Úterní teploty byly extrémně rozdílné, od 2 °C do 20 °C Zdroj fotografie: 123rf.com

Úterní den byl ve znamená velmi značných teplotních rozdílů napříč Českem. Nejtepleji dnes bylo ve středních nadmořských výškách kolem 500 m v podhůří hor. Zde kromě slunečného počasí pravděpodobně hrál roli i okolní horský terén, za kterým se v důsledku vertikálních pohybů vzduchu dostal k zemi velmi teplý vzduch.

Nejtepleji bylo dnes ve Vyšším Brodě na jihu Čech, kde zaznamenali rovných 20 °C. Do historického únorového rekordu pro celé Česko tak chyběly jen dva stupně. Na řadě dalších jihočeských stanic bylo přes 19 °C, dokonce i v Kašperských Horách ve výšce 728 m n. m. Mezi tyto stanice se vměstnala i Hejnice na severozápadním úpatí Jizerských hor. Kolem 18 °C bylo i na Příbramsku.

Úplně odlišným dojmem působilo úterní počasí v nížinách severně od Prahy a též v části jihovýchodní Moravy. Zde se udržela výrazná teplotní inverze často doprovázená mlhou nebo nízkou oblačností. Teploty v těchto místech byly i odpoledne kolem 2-3 °C. Vrstva chladného a vlhkého vzduchu byla silná jen několik set metrů a nad ní už proudil teplý a sušší vzduch, se kterým jsme se setkávali ve vyšších polohách i u zemského povrchu. To bylo krásně vidět třeba ve středních Čechách, kde v Příbrami bylo o 14 °C tepleji než v 65 km vzdálených Kralupech nad Vltavou!



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024