Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Po dvou letech klesla teplota v Česku pod -30 °C

12. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 2. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Největší mráz byl na Šumavě. Po dvou letech klesla teplota v Česku pod -30 °C Zdroj fotografie: 123rf.com

Do Česka proudí od severu velmi studený vzduch, ve kterém se místy protrhává oblačnost. To vytváří vhodné podmínky na noční propady teploty hluboko pod nulu.

V pátek ráno jsme tak zaznamenali nejnižší teplotu na našem území od února 2019. Minulá zima byla velmi mírná a teplota nikde pod -30 °C neklesla.

Nejchladnější byla dnes (12.2.) stanice Rokytská slať, kde se po 7 h ráno pokles teploty zastavil na úrovni -30,6 °C. Ranní pokles byl velmi rychlý, ještě po 4 h ráno bylo -17 °C. To svědčí o tom, že podmínky pro ochlazení nebyly úplně ideální a zřejmě byla část noci na šumavském nebi oblačnost. Pokud by bylo celou noc jasno, mohla se teplota dostat ještě níž. Uvidíme, jestli k tomu nedojde v některém z nejbližších dnů, kdy bude chladné počasí pokračovat.

Zajímavá teplotní minima hlásily i některé lokality v nižších polohách. V Doksanech (okres Litoměřice) v nadmořské výšce jen 158 m bylo ráno -21,4 °C, což je nejméně pro tento den v historii měření na této stanici. K silnému mrazu zde zajisté přispěla i na zdejší poměry nadstandardní sněhová pokrývka, která dnes rána činila 17 cm.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024