Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Lidé si pořizují vlastní meteostanice, zpřesňují tím předpověď počasí

28. 11. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 11. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Hodí se i jako originální dárek k Vánocům Lidé si pořizují vlastní meteostanice, zpřesňují tím předpověď počasí Zdroj fotografie: 123rf

Mít vlastní meteorologickou stanici na měření počasí není v dnešní době už nic nemožného. Pořídit se dá za cenu trochu lepšího chytrého telefonu a nejde zdaleka jen o zajímavou hračku pro nadšence, ale současně i ryze praktickou pomůcku. Stanice je totiž napojena na internet a umí odesílat naměřená data o počasí do meteorologického modelu, který tvoří předpověď počasí. 

Kvalita předpovědí počasí je totiž z velké části dána tím, jak přesné a rozsáhlé máme informace o jeho aktuálním stavu. Týká se to zejména předpovídání na krátkou dobu dopředu a lokálních předpovědí. Každá meteorologická stanice tak umožňuje zlepšit kvalitu předpovědí v dané lokalitě. Meteocentrum používá data od majitelů stanic ke zlepšeních svých předpovědí už několik let.

Předpověď se vylepšuje na dvou úrovních:

  • Podle aktuálního vývoje přímo v okolí jednotlivých stanic se zpřesňuje předpověď počasí na nejbližších několik hodin. Tyto úpravy se počítají každou hodinu 24 hodin denně.
  • Nonstop porovnáváme úspěšnost předpovědi se skutečností pro danou lokalitu. Pokud se předpovídaná data budou od měření lišit, model si tuto chybu zapamatuje a příště při obdobné meteorologické situaci svou předpověď podle minulých odchylek vylepší. Náš model se zkrátka díky datům ze soukromých stanic postupně učí být přesnější.

Síť soukromých stanic nám umožňuje odhalit regionální specifika průběhu počasí a tomu přizpůsobit naše předpovědi pro konkrétní lokality. Což je v souladu s trendem posledních let, kdy uživatelé požadují detailní předpovědi po hodinách a pro konkrétní místa, včetně nejmenších obcí.

Aby metoda přinášela skutečné zlepšení, je třeba, aby kvalita meteorologických dat od majitelů meteostanic byla prověřená. Meteocentrum proto neodebírá data od každého, ale navázalo spolupráci s českou firmou Wanet, která na český trh dodává kvalitní meteorologické stanice s vlastní řídicí jednotkou a zároveň s našimi filtračními algoritmy zaručuje skutečnou přesnost měření.

IP meteorologické stanice je možné pořídit v ceně odpovídající mobilnímu telefonu vyšší střední třídy. Tak jako dokáží komunikovat s předpovědními modely, jsou schopny na základě stavu a povahy počasí bez jiného drahého řídicího systému ovládat různá zařízení v domácnosti. Třeba podle teploty zapnout zavlažovací systém na zahradě, či větrat skleník. Stanice vyšší modelové řady ani nepotřebují připojení na elektřinu, jelikož mají solární panely i baterii.

Kdo si tedy pořídí meteorologickou stanici odpovídající kvality a zapojí ji do sítě pozorování, může se těšit na postupné vylepšení kvality předpovědí v místě svého bydliště. Taková stanice může posloužit i jako originální vánoční dárek. Ten nyní můžete pořídit i v našem eshopu.



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024