Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V minulém týdnu i přes 100 mm srážek, je to normální?

19. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 10. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Napršel i dvojnásobek měsíčního normál. V minulém týdnu i přes 100 mm srážek, je to normální? Zdroj fotografie: 123rf

Na Lysé hoře v Beskydech spadlo za 7 dní od neděle 11. do soboty 17. října úctyhodných 154 milimetrů srážek! A od začátku měsíce tedy ta necelé tři týdny, už činí celkový úhrn 234 mm! Jde sice o nejvyšší vrchol těchto hor, ale i ve městech v regionu bylo často naměřeno zhruba 80-100 mm srážek za týdeN, třeba ve Frenštátě pod Radhoštěm zaznamenali 110 milimetrů. Okolo 80 mm hlásily srážkoměry i v krajském městě Ostravě. Srážky okolo 100 mm spadly místy také v Jeseníkách či Krkonoších.

Mimořádnost úhrnů srážek vynikne především ve srovnání s celkovým normálem pro měsíc říjen, který se v Česku pohybuje pod 50 mm. Na některých místech tak za týden napršelo (a na horách už i nasněžilo) to, co je obvyklé za dva podzimní měsíce! To je stav, který se často vyskytuje při letních bouřkách, kdy lokální přívalový déšť dalece vychýlí normál. Ale při říjnovém trvalém dešti to je skutečně výjimečné. Není divu, že ještě v neděli byly na některých řekách vyhlášeny stupně povodňové aktivity.

Příčinou vydatných srážek se stala tlaková níže, která ze Středozemního moře postoupila přes Slovinsko a Chorvatsko, následně západní část Maďarska nad Slovensko a poté se stočila na západ nad naše území. Tyto situace se vyskytují nanejvýš párkrát za rok a nejčastěji právě na podzim, nebo začátku zimy. Pomáhá jim stav, kdy je moře ve Středomoří ještě vyhřáté z léta a je zde tudíž velký výpar vody. Nasáklé mraky pak ve střední Evropě dokážou přinést velké srážkové úhrny, pokud se to stane v pozdější části podzimu nebo na začátku zimy, tak i vydatné sněžení.

V letošním roce se konečně vydatně doplňují i hluboké spodní vody, které byly v minulých letech poněkud vyčerpávány. Na jaře byly na historických minimech a hrozily velké problémy se suchem. Naštěstí poslední půlrok je skutečně velice deštivý, což přetrvává i teď na podzim. V podstatě každý měsíc se dočkáme aspoň jedné srážkově vydatné epizody. Přijde i v listopadu? Uvidíme!



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024