Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kalifornii trápí lesní požáry, jaké nemají obdoby

3. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 10. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Spáleno bylo už více než milion hektarů lesa Kalifornii trápí lesní požáry, jaké nemají obdoby Zdroj fotografie: publicdomainpictures.net Území větší než pětina České republiky už letos shořelo v americkém státě Kalifonie. Lesní pořáry na západě USA v tomto roce zlomily svým rozsahem všechny rekordy a to velmi výrazně. Dosavadní rekordní rok 2018 byl překonán už téměr dvojnásobně, když tehdy dosáhla rozloha spálené země asi 765 tisíc hektarů. Nyní činí již asi 1,3 milionu hektarů a požáry stále pokračují, protože i říjen je jejich sezonou. K definitivnímu uhašování požárů dochází obvykle až v listopadu.

Nejde o jeden velký požár, ale o desítky požárů rozesetých po celém americkém státě. Ty průběžně zanikají a pak zase vznikají nové. Příčinou je nezvyklé sucho, které už delší dobu v oblasti panuje a letos se výrazně prohloubilo. Navíc také teploty zde byly letos rekordní, maxima nad 40 °C byla v létě běžná. Lesy jsou proto velmi vyprahlé a snadno začínají hořet. Ne že by v Kalifornii nebyly lesní požáry běžné, ale ty letošní mají asi pětkrát větší rozsah, než bylo zvykem ještě na začátku tohoto století (tedy vlastně ne až tak dávno).

Požáry mají velké dopady na kvalitu ovzduší v regionu, lidé ve městech se potýkají s kouřem a sníženou dohledností. Navíc se ohně často přibližují k řadě měst, odkud musí být lidé evakuováni. Týká se to letos už několika stovek tisíc lidí. Čas od času jsou i některé obce skutečně požárem sežehnuty, což přináše velké materiální škody. Mezi dopady požárů patří třeba i výrazně snížená výroba elektřiny ze solárních elektráren, protože přes znečištěný vzduch neprostoupí k panelům tolik sluneční energie. Bohužel, děje se tak v době, kdy lidé naopak elektřinu velmi používají kvůli klimatizacím, což přináší problémy v přenosové soustavě. Hrozí zkrátka její nedostatek.

Odborníci se shodují, že výrazně rostoucí rozsahy požárů v posledních letech jsou spjaty s celkovým oteplováním klimatu. Kalifornie, ale i okolní státy, patří mezi klimatickou změnou nejhůře postižené oblasti na světě.



Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

V noci z pátku na sobotu existuje poměrně vysoká šance na pozorování (i výrazné) polární záře nad českým územím. Skutečnost navíc podpoří malá oblačnost, která se v průběhu noci bude ukazovat spíše lokálně.

10. 5. 2024
Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

V nadcházejících dnech nás čeká poměrně slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Teprve od středy by se vlivem brázdy nízkého tlaku měly přidat četnější přeháňky nebo bouřky.

9. 5. 2024