Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V pátek dorazí bouřky, mohou být silné

24. 6. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 6. 2020 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V nejbližších dnech čekáme časté přeháňky či bouřky. V pátek dorazí bouřky, mohou být silné Zdroj fotografie: 123rf

Po klidném úterý přinesla středa do Česka více srážek. V tomto trendu bude pokračovat i konec pracovního týdne.

Čtvrtek bude bohatý na přeháňky hlavně v Čechách, zde se může objevit i lokální slabší bouřka. Na Moravě a ve Slezsku bude srážek výrazně méně. Jádro srážkové činnosti by mělo pokrývat jihozápadní nebo západní Čechy, zde může spadnout místy kolem 10 mm.

Podstatně lepší podmínky pro tvorbu kupovité oblačnosti a s ní spojených přeháněk a bouřek budou v pátek. Nejlepší podmínky pro vznik silnějších bouřek budou ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku. Bouřkám bude napomáhat zvýšená instabilita ovzduší a vysoký obsah vodní páry v atmosféře.

Páteční bouřky budou postupovat od západu či jihozápadu a postupně by měly přejít přes velkou část Česka. Srážkové úhrny mohou překročit 30 mm, možná lokálně i 50 mm. Takové srážky v kombinaci s nasycenou půdou mohou vést k rychlému odtoku vody z krajiny. Doporučujeme sledovat aktuální lokální předpovědi a vývoj srážek na našem radaru.



Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

V nadcházejících dnech nás čeká poměrně slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Teprve od středy by se vlivem brázdy nízkého tlaku měly přidat četnější přeháňky nebo bouřky.

9. 5. 2024
Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

Jižní polokoule se právě nachází uprostřed podzimu a už nyní klesají teploty na Antarktidě až k -80 °C. Neobvykle chladné počasí zažívá i Jižní Amerika a Nový Zéland.

8. 5. 2024