Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Fronta se silným větrem přechází přes Česko - Sněžka 223 km/h (?)

23. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 2. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ;ogimet;ORF
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Aktuálně přechází přes Česko pásmo intenziního deště s velmi silnými nárazy větru Fronta se silným větrem přechází přes Česko - Sněžka 223 km/h (?) Zdroj fotografie: 123rf

Předpovídaný silný vítr dorazil, nejsilnější nárazy zaznamenáváme v souvislosti s postupující studenou frontou. Ta již přešla přes severní Čechy a postupuje dál na jih a na Moravu. Z řady stanic jsou hlášeny nárazy 20-25 m/s, ale lokálně i více. Mnohem silnější vítr je hlášen z hor - česká stanice na Sněžce zaznamenala kolem 50 m/s (180 km/h), polská stanice podle zatím nepotvrzených údajů serveru ogimet.com 62 m/s (223 km/h) - to je srovnatelné číslo s orkánem Kyrill. Německem a Polskem přešla i výrazná bouřka.

Vítr za sebou zanechává výpadky elektřiny (i tato zpráva je posílána přes mobilní síť), zastavené železniční tratě a zpožděné vlaky. Pokud v ranních hodinách někam cestujete, věnujte prosím zvýšenou pozornost stavu silnice nebo omezením ve veřejné dopravě.

Před samotnou studenou frontu k nám proudí mimořádně teplý vzduch. Nejtepleji bylo na jižní Moravě, v Brodě nad Dyjí se mezi 18 a 20 h držela teplota u +16 °C. Za frontou teplota klesá, zítra by již mělo být maximálně 10 °C. Z Rakouska jsou hlášeny i teploty kolem 20 °C.

Vydatné srážky a tání sněhu navíc zvedly hladiny řek v oblasti Krkonoš, Jizerských a Orlických hor. Druhý povodňový stupeň byl hlášen na Labi ve Vestřevi, jednička na několika dalších profilech. Situace by se měla během zítřka uklidňovat s tím jak budou ubývat srážky a na horách se ochladí.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024