Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Divoké západní proudění: bouřky tři dny v řadě

12. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 2. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V silném západním proudění se daří přeháňkám, lokálně zaznamenáváme i bouřkovou aktivitu. Divoké západní proudění: bouřky tři dny v řadě Zdroj fotografie: 123rf Za výraznou studenou frontou, doprovázenou orkánem Sabine, k nám od západu proudí vlhký vzduch, který je relativně málo stabilní, což pomáha rozvoji kupovité oblačnosti.

Od pondělí tak přes Česko postupují v rychlém sledu přeháňky, které jsou většinou sněhové a často jsou doprovázané zesílením větru a rychlým poklesem teploty. Počasí tak připomíná spíš březen než konec první poloviny února.

A nejde jen o přeháňky, už třetí den po sobě zaznamenáváme nad naším územím bleskové vývoje, což je během zimy velmi neobvyklé. Jeden den s bouřkami, obvykle na studené frontě, se občas objeví, ale málokdy zůstanou podmínky bouřkám nakloněné tak dlouho.

Bouřit začalo už v pondělí ráno na západě Čech, odpoledne se lokální výboje objevovaly různě po republice. V úterý blýskalo v noci nad částí Krušných hor, ranní bouřka zasáhla okolí Přerova a ojediněle zahřmělo i jinde. Pozdě večer bylo zaznamenáno několi výbojů na Karlovarsku.

Dnes do třetice prošla bouřka, pravděpodobně doprovázená intenzivním sněžením pod Orlickými horami (budeme rádi za případná svědectví z místa na e-mailu meteorolog@meteocentrum.cz), bleskovou aktivitu generovala i přeháňka v blízkosti Moravské Třebové.

Zítra už se bouřky pravděpodobně neobjeví a i přeháňky budou ubývat. Během odpoledne se ale budou pozvolna od západu nasunovat frontální srážky, které budou mimo hory převážně dešťové.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024