Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Po slunečném víkendu přijde vichřice, vydána výstraha!

7. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 2. 2020 | ms, meteocentrum.cz, ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Oficiální výstraha platí od nedělního večera v celé ČR Po slunečném víkendu přijde vichřice, vydána výstraha! Zdroj fotografie: photos.com Česko vstupuje do pěkného víkendu, který by měl být na většině území celý slunečný a na únorové poměry i teplý, v sobotu vystoupí asi maximálně na 8 °C, ale v neděli už by se mohly v Čechách dostat až na 11 °C. V neděli odpoledne se pak začne zvedat vítr, který bude dále zesilovat večer a v noci na pondělí. Vůbec nejsilnější ho čekáme v pondělí dopoledne na přecházející studené frontě. Vítr ale bude silný i poté, až do úterního večera.

Oficiální výstraha na silný vítr o nárazech až 90 km/hod. platí od neděle večer do úterý večer. Pro většinu republiky jde o "oranžovou" výstrahu, která značí vysoký stupeň nebezpečí - jedná se o celé Čechy a Slezsko, plus okres Šumperk (Jeseníky). Slabší "žlutá výstraha" s hrozbou nárazů větrtu "jen" 70 km/hod. se týká zbylé části území, tedy Moravy. Vítr bude z obvyklého západního směru, takže největší nebezpečí hrozí oblastem exponovaným právě tímto směrem (západní svahy). 

Vzhledem k tomu, že příčinou větru bude hluboká tlaková níže, jejíž střed se bude pohybovat severně od Skotska směrem k Norsku, tak problémy se silným větrem bude zřejmě zasahovat i okolní země - včetně alpských států, Německo, Polsko, Benelux, také sever Francie... ale nejvíce budou tradičně zasaženy Britské ostrovy. Celkově by měl být v západní i střední Evropě větrný celý příští týden, takže při případném cestování do těchto oblastí se vyplatí sledovat varování meteorologů a připravit se na možné problémy, ať už v dopravě, nebo třeba při zásobování elektřinou.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024