Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Norsku teploty v pondělí překročily i 15 °C

20. 1. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 1. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Už 2. ledna zde byl naměřen lednový rekord. V Norsku teploty v pondělí překročily i 15 °C Zdroj fotografie: 123rf Na stanici Sunndalsøra u západního pobřeží Norska naměřili  v pondělí odpoledne teplotu dosahujíc 16,9 °C. Člověk nemusí být zrovna klimatolog, aby vytušil, že pro Norsko to v lednu není zrovna běžná teplota. Stanice má specifické mikroklima, ale i na dalších místech se teploty v pondělí pohybovaly přes 10 °C. Jednalo se hlavně o oblast kolem města Trondheim. Do regionu proudí velice teplý vzduchu od jihozápadu na zadní straně tlakové výše, která má sídlo na střední Evropou.

Oblast norského pobřeží Atlantiku je sice zvyklá na mírné zimy díky oteplujícímu Golfskému mořskému proudu, ale letos jsou tam teploty opravdu hodně nadprůměrné. Teplo se týká prakticky celé jižné poloviny Skandinávie a přetrvává tam už několik týdnů, i když v pondělí zažilo jeden z vrcholů. Vůbec nejtepleji bylo už na začátku roku, 2. ledna zde naměřili rekordní teplotu pro Norsko v lednu, a sice rovných 19 °C! Je zde tedy i výrazně tepleji než u nás ve střední Evropě.

Letošní zima je charakteristická tím, že se nad střední Evropou neustále obnovuje oblast vysokého tlaku vzduchu. Ta způsobuje, že teplý vzduch z jižních částí Atlantiku je pumpován přes Britské ostrovy až do severní Evropy, kde tak panuje teplé západní proudění. Zasahuje až do Pobaltí. U nás tato situace vyvolává inverzní počasí beze srážek, s občasným sluncem. Občas se stává, že se nějaký stav proudění obnovuje stále dokola i několik týdnů. V této zimě je to tento. Kdy se dočkáme jeho konce?



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024