Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Austrálie se obává dalšího ničivě horkého léta

30. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 11. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Loňské bylo rekordní a letos vypadají klimatické podmínky podobně Austrálie se obává dalšího ničivě horkého léta Zdroj fotografie: 123rf Na rozdíl od nás, Austrálie nyní stojí na prahu léta. A vzhlíží k němu s obavami, protože australský meteorologický ústav vydal varování, že podmínky v atmosféře a oceánském proudění v Indickém oceánu vykazují podobný stav jako před rokem. Minulé léto pak bylo na tomto kontinentu extrémní - teploty zlomily všechny rekordy. Extrémní vedra trvala dlouho a byla doprovázena i suchem, což vedlo k rozsáhlým požárům. 

Minulé léto přineslo problémy s dodávkami elektřiny (zejména se zvýšila spotřeba na klimatizace) a výrazně vzrostl počet hospitalizovaných osob v nemocnicích, a následně i počet zemřelých. Letos by se všechno mohlo opakovat, navíc po nedostatku srážek na jaře (tedy během našeho aktuálního podzimu) je i málo vody, hrozí i místní problémy se zásobováním vodou. Požáry také během jara už propukly ve velkém a jsou realitou. 

Jak bylo naznačeno, předpověď na celé léto je v Austrálii snadnější než třeba u nás, protože se vychází mimo jiné ze stavu mořských proudů v oceánech, které ji obklopují. Masy vody a jejich proudění je poněkud stabilnější jev, a proto se na základě nich dá počasí predikovat na měsíce dopředu. Klíčový je nyní stav proudění v Indickém oceánu. Ten nahrává nejen suchému a horkému létu v Austrálii, ale také naopak vlhkému a chladnému v jižní Africe. Odsud jsou také hlášeny povodně.

Celkové oteplování klimatu si také vybírá svůj díl viny, teploty v Austrálii vzrostly od poloviny 20. století o téměř 1,5 °C. Austrálie patří mezi křehčí oblasti, kterou jsou změnami klimatu postihovány výrazněji než jiné. Nadcházející horké léto tak bude sice zapříčiněno stavem proudění v oceánech, ale k tomu ještě i podpořeno celkovým oteplování klimatu na Zemi.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024