Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Benátky zasáhly nejhorší záplavy od roku 1966

15. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 11. 2019 | mm, meteocentrum.cz;severe-weather.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
K záplavám došlo v důsledku nepříznivé kombinace několika faktorů. Benátky zasáhly nejhorší záplavy od roku 1966 Zdroj fotografie: 123rf.com

Na rozdíl od našich podmínek nepřišla povodeň z řeky, ale od moře. Na mimořádném vzestupu mořské hladiny se podílel jak silný příliv, tak mohutný nápor větru, který hnal mořskou vodu k pobřeží podobně jako v případě hurikánů. Tlaková níže, která přinesla vítr, zvedala hladinu moře i sama o somě (v oblasti tlakové níže dochází k mírnému vzestupu hladiny moře a naopak v tlakové výši hladina slabě klesá).

Nejvyšší úrovně dosáhla hladina moře v úterý, kde chybělo jen 7 centimetrů do úrovně při dosud nejvyšší změřené povodni v roce 1966. Zaplaveno bylo více než 85 % plochy historického města včetně baziliky svatého Marka. Na stejnojmeném náměstí se utvořila vrstva vody vysoká kolem 1 metru. V o něco menší síle záplava pokračovala i v dalších dnech, i dnes (v pátek) bylo při přílivu zatopeno kolem 70 % města.

Záplavy si vyžádaly dvě oběti (jednoho muže zasáhl blesk) a škody, které se odhadují na stovky miliónů euro. Benátky trápí záplavy opakovaně a v posledních letech jsou častější než dříve. Kvůli vzestupu hladiny moře a intenzivní námořní dopravě se stále snižuje výška, kterou musí moře překonat, aby se dostalo do města. Situace by se mohla zlepšit po zprovoznění ochranného systému, který ale stále čeká na dokončení.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024