Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Rekordně blízko od břehů Evropy vznikl hurikán!

28. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 10. 2019 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Hurikán Pablo se místem svého vzniku stal raritou Rekordně blízko od břehů Evropy vznikl hurikán! Zdroj fotografie: NOAA V neděli 27. října nastal v Atlantiku historický okamžik. Jen několik set kilometrů od španělských břehů vznikl hurikán. Nikdy v minulosti se tak nestalo tak blízko k Evropě! Současně jde o nejvýchodněji vzniklý atlantský hurikán v dějinách, a zároveň druhý nejsevernější. Hurikán je sice slabý, ale i tak je svou polohou rekordní. Dosavadním rekordmanem byl hurikán Vince, který v roce 2005 vznikl poblíž ostrova Madeira! 

Pablo míží k severu a už zase slábne. Evropské břehy neovlivní žádným zásadním nebezpečím, protože Atlantik je v této části poměrně chladný a tudíž neposkytuje hurikánu dostatek energie k přežití. Meteorologové jako živnou půdu pro jeho vznik považují spíše rozdíly v teplotách vzduchu mezi jednotlivými vrstvami v atmosféře.

Je třeba dodat, že v oblasti, kde se Pablo objevil, už v minulosti několik hurikánů prošlo. Ty ale vznikly mnohem blíže tropické oblasti a v této části Atlantiku už jen ztrácely na síle. Zatímco Pablo se tu dokázal narodit! Svědčí výjimečné místo vzniku hurikánu o dalším důsledku změn v klimatu na Zemi? Zatím by bylo předčasné vyvozovat tento závěr, zatím jde spíše o jednorázovou anomálii. Teprve kdyby se v příštích letech v této oblasti mezi Azorskými ostrovy a Evropou vytvořily další hurikány, tak by to mohlo znamenat více.

Bezprostřední hurikánové nebezpečí ale Evropě zatím nehrozí, na to je Altantik v jejím okolí stále příliš chladný. Ve vzdálenější budoucnosti ovšem vyloučitiúplně nejde...



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024