Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Denveru se teplota propadla o 35 °C za 18 hodin

10. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 10. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ogimet,wetterze
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Některé části USA zažily pořádný teplotní skok. V Denveru se teplota propadla o 35 °C za 18 hodin Zdroj fotografie: 123rf

Výraz "z léta do zimy", používáme, když chceme vystihnout, že se za několik dní výrazně ochladilo a přišlo zimní počasí. Málokdy se však v podmínkách střední Evropy setkáme s takovými výkyvy teploty, o jakých chodí zprávy z amerického kontinentu. Jejich příčinou je obecně malá vzdálenost mezi arktickými a subtropickými vzduchovými hmotami, které neodděluje žádně výrazné pohoří, které by blokovalo jejich pohyb na sever a na jih.

O víkendu byly teploty v Denveru, ležícím na východní straně Skalistých hor, mírné s maximy kolem 18 °C. Pondělí a úterý přineslo výrazné oteplení a maximální teplota se vyšplhala nad 25 °C. V noci na středu se ochladilo lehce pod 10 °C, ale dopoledne začala znovu růst a kolem 15 h místního času už bylo letních 27,8 °C. Maximální teplota byla ještě o půl stupně vyšší.

Večer začal do této oblasti pronikat studený vzduch z Kanady , který rychle vytlačoval tropickou vzduchovou hmotu dál na jih. A s teplotou v Denveru se začaly dít věci. Během 6 h, přibližně mezi 15 h a 21 h místního času se ochladilo o 25 °C na 2,8 °C. V noci na čtvrtek pokles pokračoval a před 9 h ráno už bylo -7,2 °C. K tomu hlásila místní meteorologická stanice slabé až mírné sněžení a čerstvý vítr.

Zimní počasí ale ani zde dlouho nevydrží. Už od pátku se bude znovu oteplovat a od něděle by se teplota mohla dostat znovu nad +15 °C.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024