Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Úterý bylo zatím nejdeštivějším dnem roku!

20. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 8. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Lokálně napršelo přes 40 milimetrů Úterý bylo zatím nejdeštivějším dnem roku! Zdroj fotografie: photos.com V úterý odpoledne začala naše území ovlivňovat studená fronta a při svém pomalém postupu během večera a noci pořádně zalila české území, i když se to týkalo hlavně Čech a nikoliv Moravy. Vytvářely se slabší bouřky, které pak byly střídány vytrvalejším intenzivním deštěm. Srážkové úhrny byly nejvyšší v krajích Plzeňský, Jihočeský, Středočeský, Vysočina, Pardubický a Královehradecký. Na některých místech překročily úhrny srážek 40 m.

Nejvíce napršelo v Hradci Králové, téměř 49 mm srážek, následně na stanici Králova Ves na Rakovnicku 48 mm a na třetím místě Bahno u Kutné Hory 42,7 mm. Rozptýlené rozložení stanic s nejvyššímu úhrny naznačuje, jak moc plošně rozsáhlé srážky byly. Skoro pětina stanic zaznamenala úhrny srážek přes 20 mm a tři čtvrtiny stanic pak přes 10 mm. Pouze na části jižní a střední Moravy přitom nezapršelo vůbec.

Podle našich odhadů se jednalo o nejdeštivější den roku 2019 z hlediska průměrného úhrnu v rámci Česka. Zatím nejdeštivějším dnem byl 22. květen s průměrným úhrnem 13,9 mm a podle našich odhadů byl průměrný úhrn z úterka 20. srpna kolem 15 mm, přesný výpočet ale bude muset uvést Český hydrometeorologický ústav, který má k dispozici všechny srážkoměrné stanice a drží i metodiky výpočtu. Nejdeštějivěím byl úterek minimálně na území Čech. Pro houbaře i vodáky je to do zbytku sezony skvělá zpráva.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024