Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vydatné srážky zvedají hladiny řek

22. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 5. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Jihomoravském a Zlínském kraji hlášeny na některých profilech 3. stupně povodňové aktivity. Vydatné srážky zvedají hladiny řek Zdroj fotografie: 123rf.com

Tlaková níže nad jižním Polskem zalévá Česko již od středeční noci vydatnými srážkami. Zatímco v Plzeňském a Jihočeském kraji se vyskytla místa, kde nespadla ani kapka, zbytek území zaznamenal vydatné až extrémní srážky.

Nejvíce za posledních 24 hodin napadlo na severní straně Jizerských hor, kde zaznamenali 106 mm/24 hodin. Úhrny nad 50 mm byly také zaznamenány na Vysočině, v Jeseníkách, Krkonoších, Orlických horách a Beskydech. Jinak v Česku převážně spadlo mezi 10 až 40 mm za 24 hodin.

Vydatné až extrémní srážky vedly k zvyšování hladin řek. Nejkritičtější je situace na návětrné straně Beskyd a Javorníků, kde jsou aktuálně hlášeny 3. stupně povodňové aktivity z profilů Bystřička nad nádrží (Bystřička), Velká nad Veličkou a Strážnice (tok Velička). Voda již naštěstí pomalu opadá na profilu Ústí na řece Senici a profilu Solanec na Hutiském potoku, ve Zlínském kraji je však stále mnoho profilů s 2. stupněm povodňové aktivity, zejména na obou Bečvách.

Povodňová vlna se také již pomalu dostává na střední toky, jak dokazuje 2. stupeň povodňové aktivity v Teplicích na Bečvě. Mimo Moravu byly 1. stupně povodňové aktivity hlášeny i v Libereckém a Pardubickém kraji na Smědé, Chrudimce a Novohradce, u níž hladina stále ještě stoupá.

Srážkové pásmo aktuálně nejeví známky zmírňování intenzity, přesunulo se však více nad Čechy, srážky tak nyní méně zasypávají Beskydy, což by mohlo vést ke zmírnění povodňových situací zejména ve Zlínském kraji. Modely naneštěstí předpovídají, že se srážkové pásmo během časných ranních hodin opět přesune více nad východní Moravu. Srážky by však měly získávat více lokální charakter a do zítřejšího večera by měly na většině území Česka ustat.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024