Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Česku už měsíc pořádně nepršelo

17. 4. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 4. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
A situace se v příštích dnech nehodlá zlepšit. V Česku už měsíc pořádně nepršelo Zdroj fotografie: 123rf Naposledy 15. března zažilo Česko opravdu vydatný déšť, který zasáhl celé území a přinesl zálivku většinou přes 10 mm vody. Od té doby jsme zažili jen lokální přeháňky a nebo déšť pouze v malé části republiky. Většina území se za tento více než měsíc pořádného deště nedočkala - výjimku tvoří třeba Ostravsko, kde vydatněji pršelo 6. dubna. Srážky ve výši 1 či 2 mm, které se skoro všude vyskytly, nedokážou příliš pomoci krajině, protože jsou zachyceny už na vegetaci a všechny se vypaří zpátky do vzduchu. Třeba v Praze napršelo za posledních 30 dní jen 3 mm vody, zatímco průměrně to bývá kolem 25 mm. 

Protože zima byla srážkově vcelku poctivá, není zatím vidět varovný nedostatek vody na řekách, ale situace hodně rychle zhoršuje. Půdě pomáhala relativně chladnější první polovina dubna (zvlášť ve srovnání s loňskem), kdy část dní bylo i pod mrakem, takže výpar byl slabší. V těchto slunečných dnech se ale začíná rychle vysušovat. Také řeky začínají reagovat poklesem hladin, když zásoby v podzemních vodách uložené ze zimních sněhů se tenčí, neboť nejsou doplňovány jarními dešti.

A co je nejhorší, tak výhled na další období rozhodně nenaplňuje optimismem. V nejbližších dnech nečekáme vůbec žádné srážky, minimálně do Velikonočního pondělí. Po Velikonocích některé modely už s deštěm počítají, ale je to hodně nejisté a jiné modely varují před suchem až do konce dubna, kam dohlédnou. Navíc, případné srážky by při vyšších teplotách měly spíše charakter lokálních přeháněk, které nejsou tak hodnotné jako trvalý déšť. Bohužel prognóza ohledně sucha je, stejně jako loni, poměrně špatná.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024