Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Krokodýli v ulicích - sever Austrálie trápí stoleté záplavy

4. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 2. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Za 24 hodin spadlo tolik, co u nás za půl roku Krokodýli v ulicích - sever Austrálie trápí stoleté záplavy Zdroj fotografie: 123rf Stát Queensland na severu Austrálie bojuje s největšími záplavami za posledních sto let. Ve městě Townswille napršelo 268 milimetrů srážek za 24 hodin. Pro představu, to odpovídá úhrnu, který spadne v Praze v průměru za více než půl roku! Dané místo je přitom z dlouhodobého pohledu ještě sušší než české klima, a tak se zde jednalo o prakticky běžné roční srážky. Zdejší řeky se v rovianté krajině rozlily tak, že se z oblasti stalo spíše rozsáhlé jezero. Mezi domy se dalo jezdit na kajacích a co je horší, plavali zde krokodýli a jedovatí vodní hadi, kterých je v této tropické oblasti dost. 

Evakuace tisíců obyvatel města tak byla nezbytná a složitá. Je paradoxní, že povodně přichází v době, kdy větší část Austrálie stále bojuje s extrémními vedry a především suchem. Mimořádné povodňové srážky se omezily na severovýchodní část země. Leden byl v Austrálii nejteplejším měsícem v dějinách země vůbec a město Port Augusta zaznamenalo maximální teplotu 49,5 °C -národní rekord. Sucho ve vnitrzemí trvá už několik měsíců.

Austrálie je značně ovlivňovaná klimatickými jevy El Niňo a La Niňa, což má dopad na teploty i srážky v oblasti. Současně je tento světadíl jeden z těch, kde se nejvíce projevuje oteplování klimatu. Poslední projevy extrémního počasí tuto skutečnost opět potvrzují.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024