Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mimořádné letní teploty i v západní Evropě

12. 10. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 10. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
I třeba Paříž si užívá letních dnů Mimořádné letní teploty i v západní Evropě Zdroj fotografie: 123rf Nejen v Česku se naplno projevuje příliv teplého vzduchu. V současné době panuje letní počasí stále ještě ve větší části Evropy, protože téměř celý kontinent je pod vlivem opravdu mohutné tlakové výše se středem nad Ukrajinou. Po její zadní straně proniká velice teplý vzduch právě ponejvíce do západní poloviny Evropy, včetně Česka. A je vesměs doprovázen bezoblačnou oblohu, kdy slunce svítí od svítání do setmění. 

V Německu bylo v pátek naměřeno lokálně až téměř 27 °C, je tam tedy ještě tepleji než u nás (kde se teploty držely v pátek těsně pod 25 °C). Ve Francii naměřili ve střední části země až 30 °C! A i třeba v Paříži naměřili 25 °C, což je na tuto část roku a opravdu hodně - průměrné denní teploty v polovině října zde bývají okolo 16 °C. A v sobotu by teploty mohly být ve Francii i Německu (a okolních menších státech obdobně) ještě o něco vyšší!  Příliv teplého vzduchu bude vrcholit, aby se pak přehnala studená fronta a od neděle už se ochladilo.

Dalo by se říci, že s postupujícími klimatickými změnami se říjen stává stále více měsícem, který je ještě velmi vhodný pro návštěvy takových evropských metropolí, jak je třeba ona Paříž, nebo Amsterdam (a pro cizince obdobně Praha). Je ale třeba si uvědomit, že toto je opravdu mimořádně teplá vlna, která se nebude každý rok opakovat. Hned ten příští říjen může být klidně zase sychravý. Ono stačí vzpomenout na začátek tohoto měsíce.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024