Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Třicítky padat budou

18. 9. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 9. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Určitě to pozmění i některé rekordy, spíše ale jen ty pro daný den. Třicítky padat budou Zdroj fotografie: 123rf

K evropským břehům postupně doputoval pozůstatek hurikánu Helene, který se vyvinul v Atlantiku jižně od Kapverd a obloukem se dostal až k Britským ostrovům, kde se zapojil do místní cirkulace. Cestou samozřejmě slábnul, protože vody více na severu už neměly dostatečnou teplotu na to, aby jej živily. I tak je ale tlaková níže, která se z něj vyvinula, poměrně hluboká a její projevy jsou výrazné.

K nám kolem ní například v tomto týdnu proudí velmi teplý vzduch od jihu a my se tedy můžeme i po půlce září těšit z letních teplot. Už v pondělí teploty v nížinách většinou stoupaly nad 25 °C a v úterý se dokonce lokálně vyhouply i nad 29 °C. V dalších dnech bude příliv teplého vzduchu ještě sílit a ve čtvrtek, nejpozději v pátek už tropické třicítky určitě padnou. Příliš vysoko přes tuto hranici ale zase teploty nepůjdou. V pátek je obecně očekáváme kolem 26 až 30 °C.

Tropické teploty uprostřed září jsou sice poměrně vzácné, ale třeba jednou za deset let se vyskytnou. Konkrétně na stanici Praha-Libuš byl tropický den nejpozději zaznamenán 21. 9. 2003, kdy zde teplota vystoupila na 31,0 °C. Ještě mimořádněji na této stanici ale bylo 17. 9. 2015, kdy se teplota dostala na úžasných 33,2 °C.

Překonávání teplotních rekordů pro dané dny tedy určitě očekáváme, ale na rekordy pro celý měsíc září se nejspíš příliš četně nesáhne.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024