Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Beskydech napršelo lokálně až 200 mm!

19. 7. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 7. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na několika profilech byl překročen 2. SPA. V Beskydech napršelo lokálně až 200 mm! Zdroj fotografie: photos.com

Tlaková níže, která nás ze severovýchodu ovlivňovala, se podle očekávání projevila dosti výrazně. Od úterý do středečního večera se na severovýchodě vyskytoval déšť trvalejšího charakteru, který byl v horských oblastech umocňován ještě i orografií a množství vody spadlé na povrch bylo značné.

Během úterka byl déšť lokalizovaný na Moravu, Slezsko a Pardubický a Královéhradecký kraj. Na Vysočině pršelo jen místy a rozhodně ne silně a obdobně na tom byl i střed Čech. Největší srážkové úhrny byly do středečního dopoledne zaznamenány v okrese Frýdek-Místek, především v oblasti Beskyd. Tam za 24 hodin napršelo i přes 60 mm vodu, v extrému až 87 mm (stanice Horní Lomná).

Ve středu už pásmo srážek zaujímalo spíše východní než severovýchodní polovinu republiky, ale nic to nezměnilo na tom, že nejvyšší srážkové úhrny byly stále na Frýdecko-Místecku a nově také v Jeseníkách. V Beskydech napršelo snad ještě více než v úterý a kupříkladu stanice Horní Lomná zaznamenala za 24 hodin (půlnoc z úterý na středu až půlnoc ze středy na čtvrtek) neuvěřitelných 144 mm!

Takto silné srážky samozřejmě nenechaly v klidu potoky a řeky odvodňující Beskydy. Na 1. stupeň povodňové aktivity (SPA) se dostala zhruba desítka toků, přičemž nejhorší stav je momentálně na Morávce, kde je v profilu Vyšší Lhoty hladina o 25 cm nad hranicí 1. SPA, což už je jen 5 cm k dosažení 2. SPA. A hladina vody zde stále spíše stoupá! Krátkodobě byl 2. SPA překročen na Ondřejnici a na Olši v Českém Těšíně. Zde už ale hladiny postupně klesly.

Ve čtvrtek se už situace uklidnila a trvalejší srážky ustaly. Hladiny dolních částí vodních toků ovšem budou stále stoupat a k překročení SPA může dojít ještě i na dalších profilech. V horních tocích by naopak měla voda pomalu klesat.



Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024
Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C

18. 4. 2024