Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Že je červenec? Na horách ráno mrzlo!

1. 7. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 7. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty klesly pod nulu na Šumavě i v Jizerských horách Že je červenec? Na horách ráno mrzlo! Zdroj fotografie: 123rf Horská Kvilda na Šumavě, Šindelová na Sokolovsku a Jizersku v Orlických horách - dá se říci že už tradiční mrazové kotliny se znovu projevily hned o prvním prázdninovém dnu. V neděli ráno se minimální teploty na těchto místech dostaly pod bod mrazu. Nejchladněji bylo na Kvildě, kde naměřili v pět hodin ráno -2,6 °C! Na Jizerce a v Šindelové kolem -1 °C. A to hovoříme o klasické teplotě ve dvou metrech nad zemí, nejde o přízemní mráz, který byl ještě nižší!

Není to sice moc běžné, aby se na začátku července objevil na horách mráz, ale v minulosti jsme pár podobných případů zažili. Je to výsledek kombinace studené vzduchové hmoty, vyjasnění oblohy a uklidnění větru. Teploty samozřejmě hned nad ránem rychle vzrostly. Obecně chladno bylo v noci ve větší části Česka,  ale třeba na Olomoucku se teploty díky oblačnosti držely celou noc minimálně na úrovni 13 °C. Jinak se v Česku minima pohybovala v neděli ráno většinou mezi +5 °C a +10 °C, což je na červenec stále dost málo.

Zajímavě nízké jsou ale i denní teploty na horách, tentokrát ne v kotlinách, ale na hřebenech hor. Sobotní maxima nepřekročila na hřebenech Krkonoš, Jeseníků a Beskyd ani +8 °C! A obdobné to bude zřejmě i v neděli, kdy zase čekáme takto studený vzduch a na hřebenech hor počasí, které ani vzdáleně nepřipomíná červenec.



Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

V noci z pátku na sobotu existuje poměrně vysoká šance na pozorování (i výrazné) polární záře nad českým územím. Skutečnost navíc podpoří malá oblačnost, která se v průběhu noci bude ukazovat spíše lokálně.

10. 5. 2024
Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

V nadcházejících dnech nás čeká poměrně slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Teprve od středy by se vlivem brázdy nízkého tlaku měly přidat četnější přeháňky nebo bouřky.

9. 5. 2024