Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sucho se v Česku prohlubuje

5. 5. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 5. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Srážek je stále nedostatek a jejich celkový deficit roste. Sucho se v Česku prohlubuje Zdroj fotografie: 123rf

Poslední tři měsíce byly v České republice poměrně chudé na srážky.  Posledním srážkově průměrným měsícem byl leden a únor až duben už byly vyhodnoceny jako podprůměrné (únor s úhrny 33 % normálu dokonce jako silně podprůměrný).

Z uvedeného je tedy samozřejmé, že celkový deficit srážek (rozdíl oproti normálu) od února víceméně soustavně roste. Aktuálně chybí přes 60 mm srážek, což odpovídá 60 litrům na metr čtvereční! Rozložení tohoto deficitu pochopitelně není v celé republice rovnoměrné a zatímco na severozápadě (Ústecký a Karlovarský kraj) bylo vlastně srážek prakticky normální množství, východ (Zlínský kraj a východ Moravskoslezského kraje) zatím zaznamenal méně než 50 % normálního úhrnu srážek.

Celá tato situace s sebou pochopitelně nesu řadu následků. Půda je vyprahlá, koryta vodních toků jsou prázdnější než obvykle a klesají také stavy podzemních vod. Výrazně vyšší je také riziko vzniku požárů a pro Jihomoravský kraj a střed Prahy je na něj v platnosti také výstraha. V přírodě bychom neměli rozdělávat oheň (ani na přenosném vařiči!) a neměla by se vypalovat tráva. Nebezpečné může být rovněž odhazování cigaretových nedopalků na zem.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024