Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na sníh zapomínáme, v Praze bylo před pěti lety 30 cm

12. 2. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 2. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Velkých přívalů sněhu se zcela jistě zase někdy dočkáme. Na sníh zapomínáme, v Praze bylo před pěti lety 30 cm Zdroj fotografie: 123rf V minulých dnech se ve zpravodajství objevily obrázky z Paříže, kde napadlo během jedné noci 15 cm sněhu a na kopci Montmarte se tak dopoledne dalo i lyžovat. Taková sněhová pokrývka působí pro obyvatele českých měst, zejména tedy Prahy, jako z říše snů. Už dlouho tu tolik sněhu nenapadlo, poslední zimy nabídnou vždy jen několik málo centimetrů. Stojí za to si tedy připomenout, jak taková pořádná zima může v Česku vypadat. 

Není to přitom tak dávno, kdy se česká města topila v přívalech sněhu, pokud budeme brát v úvahu naše hlavní město, tak 24. února 2013 zde napadlo na kolem 30 cm sněhu. Předtím se ještě vyšší sněhový pokrývka objevila v Praze 10. ledna 2010, kdy naměřila stanice Kbely na okraji města až 38 cm sněhu! Ve zbytku Prahy to bylo méně, ale taky kolem 30 cm. Předtím se podobné přívaly sněhu odehrály v roce 1993, a předtím samozřejmě v pravidelných intervalech také vícekrát.

Historické tabulky tedy ukazují, že česká zima umí v nížinách nadělat zhruba do 30 cm sněhu, jen zřídka kdy ještě o malinko více. K tak velké sněhové pokrývce je třeba souběhu studeného vzduchu a vydatných srážek, což se stává opravdu jednou za několik let, v žádném případě ne každou zimu (a ani v minulosti tomu tak nebylo). I přes pozvolné oteplování klimatu není pochyb, že se ještě někdy dočkáme třiceticentimetrové pokrývky i v Praze. Podobně jako letos v Paříži.

Letos už se to asi nestane, únor se blíží k polovině a předpověď na nejbližší dny nás sněhově šetří. Tak třeba příští rok, budeme zase moci lyžovat na Petříně?



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024