Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Rýsuje se zatím nejchladnější období této zimy

31. 1. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 1. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ranní minima mohou při vyjasnění klesat i pod -10 °C. Rýsuje se zatím nejchladnější období této zimy Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Současná zima nám zatím příliš mnoho „zimy“ nepřinesla. Průměrné denní teploty v téměř třech čtvrtinách dní překračovaly bod mrazu a zatím jsme ještě neznamenali den, kdy by byl průměr teplot opravdu hluboko pod nulou (doposud maximálně -3,5 °C).

Naproti tomu jsme již zažili dny, kdy průměrná denní teplota dosahovala nad +5 °C! Nejteplejší bylo pondělí 29. ledna s průměrnou teplou 7,2 °C, na druhém místě se umístil Štědrý den (6,4 °C) a na třetím Silvestr (6,3 °C).

Mrazivější dny se už nicméně rýsují. Ochlazovat se začne už tento čtvrtek po průchodu studené fronty, i když zpočátku jenom mírně – jak již bylo uváděno, o víkendu čekáme denní maxima stále většinou nad nulou. Skutečně přituhovat začne až v příštím týdnu, kdy k nám bude proudit studený vzduch ze severu, díky čemuž by se měly průměrné denní teploty pohybovat jen kolem -5 °C.

Pokud by tato předpověď vyšla a denní průměry by byly skutečně takto nízké, bylo by na většině území pravděpodobně mrazivo po celý den. Více než na denní maxima jsme ale zvědaví na ranní minima, která by mohla v místech s malou oblačností klesat i hlouběji pod -10 °C a překonat zatím nejchladnější minimum letošního roku činící -14,3 °C. Velkým poklesům teplot během noci by mohla přispět také přítomnost sněhové pokrývky, která může do konce týdne vlivem fronty nebo poté při přeháňkách prakticky kdekoliv připadnout.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024