Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ophelia dorazí do Irska ještě jako hurikán

15. 10. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 10. 2017 | zk, meteocentrum; ČHMÚ, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nebezpečné projevy počasí přinese také do Velké Británie. Ophelia dorazí do Irska ještě jako hurikán Zdroj fotografie: NASA

Tropická cyklóna Ophelia si ve východním Atlantiku docela užívá. V sobotu zesílila na hurikán třetí kategorie, kdy se průměrné rychlosti větru pohybovaly až kolem 50 m/s (185 km/h). S touto rychlostí se prohnala otevřeným prostorem mezi Azorskými ostrovy a souostrovím Madeira a do nedělního večera zeslábla na kategorii jedna. A v této síle dorazí v pondělí k břehům Irska...

Pro východ území Irska je až do noci na úterý vydána výstraha před velmi silným větrem, který může podle odhadu modelů dosahovat rychlostí kolem 22 m/s (80 km/h), v nárazech dokonce až 36 m/s (130 km/h). Silněji foukat bude ale pochopitelně na celém ostrově. Tento vítr bude lámat stromy a způsobovat škody na budovách, elektrickém vedení a podobně. Jak velké ale tyto škody budou, lze odhadnout jen stěží.

Při dalším postupu bude Ophelia nadále slábnout, ale podepsat se zvládne ještě i na části Velké Británie. Konkrétně do Skotska, Walesu a severní Anglie může přinést během úterý vítr s nárazy kolem 28 m/s (100 km/h), na pobřežích i 36 m/s (130 km/h).



Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je vzhledem k příhodnému počasí mimořádná. V úterý a ve středu očekáváme pátý stupeň z pětistupňové škály na většině území Česka. Silné je také zastoupení pylů v ovzduší.

13. 5. 2024
Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

V úterý a ve středu se budou teploty většinou blížit k 25 °C a bude panovat méně oblaků. Od čtvrtka se nad naše území přesune brázda nízkého tlaku vzduchu, která bude postupně zesilovat. Zesílí i vítr.

13. 5. 2024