Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

22. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 16:58 22. 4. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení. První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí Zdroj fotografie: 123rf

Po několika velmi teplých víkendech byl ten uplynulý pro celou řadu lidí opravdu velkým šokem. Teploty se často pohybovaly pod 10 °C a na západě Čech dokonce i mimo horské polohy napadlo velké množství sněhu.

Nový týden začal mrazivě, především v Čechách klesly teploty pod bod mrazu a naplno se tak projevil příliv studeného vzduchu od severu. Přes den bylo většinou polojasno až oblačno, pouze zpočátku dne se objevilo ojedinělé slabé sněžení na východě Moravy a ve Slezsku.

Zítra budou podobně jako dnes teploty stoupat nejčastěji na 6 až 10 °C, ráno bude ale v Čechách stále často mrazivé. Mělo by se během dne už ale vyskytnout více oblačnosti a na jihu území se objeví občasný déšť, který bude od středních až vyšších poloh přecházet ve sněžení.

Nejkomplikovanější situace nastane ve středu, kdy naše území bude ovlivňovat tlaková níže nad Slovenskem. Měla by přinést na naše území velké množství srážek i ve formě sněhu, především pak na Moravu a do Slezska, kde může spadnout až 30 mm srážek. Více informací k této potenciálně nebezpečné situaci vydáme během zítřka.



Před námi konečně "normální počasí"

Před námi konečně "normální počasí"

Po extrémním dubnu se zdá, že květen byl měl celkově nabídnout teploty na úrovni normálu. I když zatím vidíme jen do poloviny měsíce. I srážek bude "tak akorát".

3. 5. 2024
Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024