Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Před námi konečně "normální počasí"

3. 5. 2024 | Poslední aktualizace: 16:02 3. 5. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po extrémním dubnu se zdá, že květen byl měl celkově nabídnout teploty na úrovni normálu. I když zatím vidíme jen do poloviny měsíce. I srážek bude "tak akorát". Před námi konečně "normální počasí" Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

O vládu nad naším počasím se nyní "přetlačuje" teplá vzduchová vzduchová hmota nacházející se převážně severovýchodně od nás, se studenějším vzduchem, který proudí z Atlantiku přes Francii na jih Německa, ale někde u Šumavy jeho pouť naráží na protichůdné východní teplé proudění. V pátek Česko leželo právě na tomto pomezí, na Ostravsku bylo až 24 °C a na západě Čech v tu stejnou chvíli asi o 10 °C méně. 

Během víkendu se prosadí teplejší vzduchová hmota. Teploty v sobotu vystoupí na většině území nad 20 °C, na východě opět až ke 23 °C, na západě Čech čekáme kolem 18 °C. Na východě převáží slunečno, na západě obloha zůstane spíše zatažená. Odpoledne očekáváme lokální přeháňky, mohou se objevit téměř kdekoliv, ale vznikne jich jen minimum. Neděle bude podobná, nepatrně chladnější. Oblačnost již v rámci celé republiky vidíme proměnlivou, přeháňky četnější a silnější, stále však nezasáhnou celé území. Přesná lokalizace přeháněk se na víkend předpovídá obtížně... doporučujeme tak sledování radaru.

Pondělí zřejmě naváže na víkend, proměnlivá oblačnost doprovodí maximální teploty mírně nad 20 °C. Pravděpodobnost přeháněk bude nízká, čekáme je spíše na západě Česka. Ke změně dojde během úterý, kdy se naopak od západu prosadí o něco chladnější vzduch. Ochlazení nejspíš přinese i trochu četnější déšť, který během asi úterý (možná už předcházející noci) zasáhne celou republiku. Od úterý dále předpokládáme denní teploty v rozmezí 15 až 20 °C. Ve druhé půlce týdne se dočkáme většího množství slunečního svitu a už bychom se měli obejít beze srážek.

Před námi je tak po extrémních dubnových výkyvech období docela normálních teplot. Víkend a pondělí budou ještě lehce nad normálem, ale od úterý by měly být přesně na úrovni dlouhodobého průměru. 




Globální teplota vzduchu je už rok mimořádně vysoká

Globální teplota vzduchu je už rok mimořádně vysoká

Duben byl již jedenáctým měsícem v řadě, kdy maximální denní teplota překročila dosavadní naměřený rekord. Regionální rozdíly jsme však zaznamenali značné, někde bylo i chladněji, než je normál.

17. 5. 2024
Přichází deštivější období

Přichází deštivější období

Zatímco na "uplakanou Žofii", která připadla na středu, nespadla v Česku ani kapka deště, nyní jsou před námi poměrně vydatné srážky, které zasáhnou většinu republiky. Nejsilnější v pátek, ale pokračovat budou v dalších dnech přeháňkami.

16. 5. 2024