Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

2. 5. 2024 | Poslední aktualizace: 09:43 2. 5. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu. Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology Zdroj fotografie: 123rf.com

Pro české počasí platí obecně taková zjednodušená pomůcka - denní teploty se mohou od průměru daného dne odchýlit maximálně o 10 °C na obě strany. Třeba v půlce dubna jsou průměrné denní teploty přibližně 15 °C s tím, že tedy může být přes den maximálně + 25 °C a minimálně +5 °C (řeč je o denní teplotě, nikoliv noční). Jenže změny klimatu jakoby podporovaly větší extrémnost počasí i v našich zemích. Letos jsme už 7. dubna naměřili denní teploty běžně až 29 °C, na několika stanicích v Česku padla i tropická třicítka. Nejen že padly teplotní rekordy, ony padly opravdu výrazně a počasí zcela vybočilo z mantinelů, které jsme v tuto část roku historicky evidovali.

O to větší to byl šok, když po polovině měsíce došlo k propadu studeného vzduchu od severu a kolem 20. dubna se denní teploty pohybovaly jen kolem 7 °C, tedy až o 23 °C níže než o dva týdny předtím! Místo aby se během dubna s postupujícím jarem oteplovalo, došlo k takto prudkému ochlazení. Noční teploty klesaly pod bod mrazu i tam, kde už měli za sebou tropický den - třeba v Českých Budějovicích naměřili 22. dubna ráno -3 °C (předtím 7. dubna přes 30 °C). Z historických tabulek vybočilo nejen ono vedro na začátku měsíce, ale také to, o kolik se pak ochladilo. Tedy to, aby po tropickém dnu na jaře přišel na stejná místa ještě noční mráz! 

Takovému extrému české krajina nečelila opravdu dlouho.  Příroda ale prokázala svoji odolnost, někde jsou sice spálené květy a mladé lístky, ale vyloženě uhynulé stromy či rostliny v krajině moc nevidíme. A aby toho nebylo málo, v závěru dubna se opět prudce oteplilo až na 28 °C. Tak vysoké teploty bychom v jiných letech na konci dubna považovaly za také extrém, ale letos to tak nepůsobí, poté, což už v první třetině dubna bylo ještě tepleji.

Kouzlo statistiky je v tom, že i přes vyloženě extrémní pozorované teploty i jejich výkyvy, v celkovém součtu skončí duben jako teplotně jen mírně nadprůměrný a z tohoto pohledu se bude jevit statisticky celkem normálně. Teplé a studené extrémy se zkrátka vzájemně vykompenzovaly. 



Globální teplota vzduchu je už rok mimořádně vysoká

Globální teplota vzduchu je už rok mimořádně vysoká

Duben byl již jedenáctým měsícem v řadě, kdy maximální denní teplota překročila dosavadní naměřený rekord. Regionální rozdíly jsme však zaznamenali značné, někde bylo i chladněji než je normál.

17. 5. 2024
Přichází deštivější období

Přichází deštivější období

Zatímco na "uplakanou Žofii", která připadla na středu, nespadla v Česku ani kapka deště, nyní jsou před námi poměrně vydatné srážky, které zasáhnou většinu republiky. Nejsilnější v pátek, ale pokračovat budou v dalších dnech přeháňkami.

16. 5. 2024