Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víkend začal velmi chladně a deštivě, od zítřka jej doprovodí nebezpečný ranní mráz

20. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 21:55 20. 4. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Sobota byla na tuto dobu teplotně silně podprůměrná a na řadě míst nejvyšší teplota nepřekročila 6 °C a od vyšších poloh často sněžilo a na Moravě se objevily i bouřky. Chladné počasí ale zdaleka nekončí. Víkend začal velmi chladně a deštivě, od zítřka jej doprovodí nebezpečný ranní mráz Zdroj fotografie: 123rf

Dnešní den byl ve znamení přílivu studeného vzduchu od severu, který doprovázely časté srážky, které byly od vyšších a přechodně i od středních poloh sněhové. Nejvíce srážek spadlo na východě Moravy a to až 30 mm.

Srážky se ale nevyhnuly ani Čechám, kde nejčastěji napršelo mezi 5 až 10 mm srážek. Nejvíce srážek spadlo především na horách, kde od vyšších poloh napadlo mezi 10 až 20 cm sněhu. Zcela určitě to ale nebude poslední sníh, který na horách do konce dubna napadne.

Během večera a noci srážky postupně zeslábnou a obloha se částečně protrhala a v noci na zítřek a teploty často spadnou pod bod mrazu. Nejchladněji bude v Čechách, kde bude mezi 0 a -4 °C, což znamená vysoké riziko poškození zejména kvetoucích ovocných stromů, ale také vinné révy či brambor.

Tepleji bude na Moravě a ve Slezsku, kde se udrží větší oblačnost a od 300 m zde bude často sněžit. Přes den by již mělo být oblačnosti srážek výrazně méně a oproti dnešku se lehce oteplí na 4 až 8 °C. I tak ale budou teploty připomínat spíše začátek března.

Ještě mrazivější noc bude z neděle na pondělí, kdy na celém území bude mrznout a dokonce by se nejnižší teploty mohly přiblížit k rekordním minimům pro tyto dny. Teploty klesnou na -1 až -5 °C, a dají se tak očekávat velké škody na letošní úrodě ovoce a jiných plodin.



Před námi konečně "normální počasí"

Před námi konečně "normální počasí"

Po extrémním dubnu se zdá, že květen byl měl celkově nabídnout teploty na úrovni normálu. I když zatím vidíme jen do poloviny měsíce. I srážek bude "tak akorát".

3. 5. 2024
Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024