Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

18. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 01:56 18. 4. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna Zdroj fotografie: 123rf

Studené počasí, které vtrhlo do Česka, u nás přetrvá o něco déle, než jsme ještě před několika dny očekávali. Aktuálně to vypadá, že stávající teploty se během nadcházejícího víkendu ještě sníží. V pátek večer a noci sobotu čekáme poměrně četnější srážky, související s další studenou frontou, přičemž s poklesem teplot se sníží hranice sněžení až do výšek okolo 500 metrů nad mořem! Na horách od 800 metrů tak může přibývat sněhová pokrývka v nižších polohách čekáme sobotní teploty někde mezi 5 a 10 stupni. Doprovázené velkou oblačností a přeháňkami.

V neděli by mělo ubýt srážek, v snad i oblačnosti, ale ve velmi studeném vzduchu se nijak neoteplí a naopak ranní minima na velké části Česka poklesnou i pod bod mrazu. Další mrazivé ráno, možná z této vlny nejstudenější, očekáváme v noci na pondělí. Tím vlastně tato studená vlna slavnostně vyvrcholí. Během příštího týdne se bude postupně oteplovat, ale jen velice pomalu. Pondělní teploty ještě zůstanou do 10 °C, v dalších dnech se bude oteplovat o 1 až 2 stupně za den, přesný průběh počasí ještě v předpovědi upřesníme. 

Vypadá to, že teplotně podprůměrné počasí vydrží až do konce měsíce, i když na závěr dubna se modely zatím ještě výrazně rozcházejí. Průměrně vidíme, že se v posledních dubnových dnech budou denní teploty pohybovat mezi 15 a 20 °C. Tedy vlastně daleko níže, než byly na začátku měsíce i na konci března. Je zřejmé, že po období extrémně vysokých teplot přišlo období teplot spíše nižších a připomnělo nám ono známe pořekadlo, že "březen - za kamna vlezem, duben, ještě tam budem". Letos ta kamna zdánlivě už od konce března nebyla potřeba, ale v těchto dnech se přece jen zase hodí.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024