Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Česku se zvyšuje riziko požárů

28. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 23:53 28. 4. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí. V Česku se zvyšuje riziko požárů Zdroj fotografie: 123rf

Výstraha (nízký stupeň nebezpečí) s vysokou pravděpodobností výskytu před nebezpečím požárů platí již od pondělí 29. 4. 2024 (9:00 hodin) do půlnoci z pondělí na úterý pro oblast jihozápadní Moravy - Konkrétně se jedná o okresy Blansko, Brno, Brno-venkov, Znojmo a část okresu Břeclav v Jihomoravském kraji. Výstraha také platí pro západ kraje Vysočina (okresy Třebíč, Žďár nad Sázavou a region Telč) a Dačicko v Jihočeském kraji. V dalších dnech se může tato výstraha zpřísnit na vyšší stupně ohrožení nebo se změnit její územní platnost.

Obecně se doporučuje nerozdělávat oheň v přírodě, zejména v lesích a nevypalovat trávu. Velmi rizikové jsou také pohozené nedopalky cigaret, přenosné vaření, případně jiné zdroje otevřeného ohně. Dále je vhodné dbát na zvýšené úsporné hospodaření s vodou v dotčených oblastech.

Vzhledem k pokračujícímu teplému a poměrně větrnému počasí očekáváme pravděpodobné rozšíření výstrahy i do mnoha dalších oblastí České republiky od úterý 30. dubna. V nadcházejících dnech mohou být v ohrožení Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Středočeský (a Praha), Pardubický i Jihočeský kraj. Výstraha se také může rozšířit na východní polovinu Karlovarského a Plzeňského kraje. Vše bude závislé na hydrometeorologických podmínkách, o kterých vás budeme informovat.




Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je vzhledem k příhodnému počasí mimořádná. V úterý a ve středu očekáváme pátý stupeň z pětistupňové škály na většině území Česka. Silné je také zastoupení pylů v ovzduší.

13. 5. 2024
Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

V úterý a ve středu se budou teploty většinou blížit k 25 °C a bude panovat méně oblaků. Od čtvrtka se nad naše území přesune brázda nízkého tlaku vzduchu, která bude postupně zesilovat. Zesílí i vítr.

13. 5. 2024