Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

29. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 15:51 29. 4. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území... Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí Zdroj fotografie: 123rf

Tradice trávit poslední dubnový večer venku a ideálně někde u ohně, ve spojení s tzv. pálením čarodějnic, je v českých zemích velice populární. Venkovních akcí se ten den koná opravdu hodně a počasí pro tyto dny je tak opravdu sledované. To se vlastně týká i svátku 1. máje. Ten se letos obejde bez polibků pod rozkvetlými stromy, neboť většina jich je už odkvetlá. I tak budeme nejspíš chtít trávit sváteční den venku. 

Počasí letos v dubnu nabídlo značné veletoče, nakonec se však rozloučí velice sympaticky. Poslední dubnový den čekáme slunečný a denními teplotami okolo 25 °C. V Čechách tato letní hranice asi bude i překonávána, na Moravě se maxima patrně udrží spíše pod touto hranicí. Půjde ve finále o nejteplejší den tohoto týdne. Čarodějnické oslavy však může omezit vyhlášené riziko požárů, neboť Český hydrometeorologický ústav na ně vydal oficiální výstrahu. Ta se netýká celé republiky - nezahrnuje totiž Slezsko, větší část Moravy (kromě jižní Moravy) a jihozápad Čech (Šumavu, Český les, Sokolovsko a Chebsko). 

Upřímně řečeno, vyhlášení výstrahy považujeme za mírně překvapivé, neboť indexy sucha nejsou nyní na nijak vysokých úrovních. Naopak, v některých regionech je nasycení půdy i stav vegetace velice dobrý. Pravdou je, že riziko požárů může lehce zvyšovat očekávaný vítr. Ale za normálních okolností by asi ani k výstraze nevedlo. Předpokládáme, že k vyhlášení výstraha přispěla právě skutečnost, že 30. dubna večer se čarodějnické ohně zapalují. I když tento faktor není v textu výstrahy nijak zmíněn.

První máj čekáme také slunečný a teplý, avšak denní maxima přece jen budou o něco nižší, tedy kolem 22-25 °C. Hlavně v Čechách může překvapit trochu silnější jihovýchodní vítr. 

Od čtvrtka se potvrzuje ochlazování, avšak bude spíše postupné a mírné, rozhodně nepůjde o takový vpád studeného vzduchu, jaký jsme prožili v půlce dubna. Čtvrteční přechod studené fronty mohou doprovodit místní přeháňky nebo i bouřky! Na Moravě a ve Slezsku čekáme bouřky spíše v pátek. Předpokládáme, že se denní teploty budou ve zbytku týdne udržovat kolem 20 °C nebo jen lehce pod touto hranicí až do konce týdne, i na začátku toho dalšího. 





Přichází deštivější období

Přichází deštivější období

Zatímco na "uplakanou Žofii", která připadla na středu, nespadla v Česku ani kapka deště, nyní jsou před námi poměrně vydatné srážky, které zasáhnout většinu republiky. Nejsilnější v pátek, ale pokračovat budou v dalších dnech přeháňkami.

16. 5. 2024
Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Na pátek je vydána i výstraha, i když extrémní síly vítr dosahovat nebude. Díky neobvyklému směru ovšem může v některých oblastech, kde na něj nejsou zvyklí, překvapit.

15. 5. 2024